Totalul afișărilor de pagină

joi, 12 mai 2022

Cele 5 elemente cheie pentru lustruirea corectă și eficientă a vopselei

 Au existat multe întrebări și comentarii despre lustruirea corectă a vopselei și despre cum să obțineți cele mai bune rezultate. Ce lustru ar trebui să folosesc pentru această mașină sau ce tampon funcționează cel mai bine cu acest compus, sau o multitudine de probleme similare. De obicei, noi, ca detalieri profesioniști, putem oferi câteva sfaturi generale, dar inevitabil le spunem oamenilor „depinde”.

Și ceea ce ne referim prin asta este că există atât de multe variabile, încât nu poți da întotdeauna răspunsuri absolute. Nivelul de corecție pe care îl urmăriți este un factor, starea vopselei este un factor, indiferent dacă este o vopsea OEM sau aftermarket este un factor, condițiile de lucru sunt factori (lucrarea într-un mediu cu temperatură controlată față de exterior în căldură și umiditatea), iar lista poate continua.

Dar atunci când le descompunem cu adevărat, descoperim că există 5 elemente cheie pentru lustruirea corectă și eficientă a vopselei. Iar variabilele pe care le-am menționat anterior se împletesc toate cu aceste 5 elemente cheie.

La Academia Esoteric Elite Detailer, petrecem mult timp acoperind acest subiect, deoarece înțelegând cu adevărat relația dintre un element și celălalt, știm cum să reacționăm la cerințele vopselei și să ne planificăm abordarea în consecință. În clasă avem suficient timp pentru a discuta acest lucru în detaliu, dar s-ar putea să am doar câteva minute pentru tine, cititorul, așa că voi rezuma în consecință, astfel încât să înțelegi cel puțin cum funcționează totul.

Cele 5 elemente cheie pentru lustruirea corectă și eficientă a vopselei

Principiul de bază este acesta... corectați toate elementele și vă veți îndeplini cu succes toate obiectivele de lustruire. Dar dacă alegeți incorect doar unul dintre elemente, atunci acesta poate avea un impact negativ asupra rezultatelor dvs.

  1. Alegerea dvs. de mașină. Folosiți o acțiune rotativă, dublă sau poate o rotație forțată D/A?
  2. Placa de suport la alegerea dvs
  3. Alegerea dvs. de disc de lustruit.
  4. Alegerea dvs. de lustruire / compus.
  5. Tehnica ta.

Toate aceste elemente sunt foarte strâns legate și, în unele cazuri, puteți chiar să aveți mai multe alegeri „corecte” în cadrul fiecărui element și să obțineți totuși rezultate grozave. Dar în alte cazuri, chiar și lipsa unui sub-element poate face toată diferența (de exemplu... lustruirea potrivită, dar folosind prea mult sau prea puțin).

Acum că le-am enumerat pe toate, să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre ele și să explorăm câteva dintre opțiunile și deciziile noastre pe care trebuie să le luăm pentru a obține rezultatele dorite.

1. Alegerea dvs. de mașină.

Deși poate părea simplu și, în multe cazuri, interschimbabil între un șlefuitor rotativ, un șlefuitor cu dublă acțiune sau un șlefuitor cu dublă acțiune cu rotație forțată, puteți fi foarte bine surprins de cât de multă diferență face alegerea mașinii dvs. pe vopseaua cu care lucrați și dacă faceți amestecare sau lustruire de finisare. Veți întâlni niște vopsele cărora pur și simplu nu le place acțiunea unui rotativ și doar o acțiune dublă va face treaba. Pe alte vopsele, este posibil să găsiți exact opusul (în special unele vopsele aftermarket). Mai ales dacă lucrați la o mașină/sistem de vopsea cu care nu sunteți familiarizat, este nevoie de o abordare științifică în timpul secțiunilor de testare pentru a determina ce va funcționa cel mai bine pe acea vopsea, în acea zi anume. În timpul ultimului curs de antrenament, lucram la un Porsche negru căruia pur și simplu nu-i plăcea acțiunea fulgerătoare a rotativului în timpul lustruirii finisării. Indiferent de modificările pe care le-am făcut în celelalte 4 elemente, adevărul a fost că mașina rotativă a fost alegerea greșită pentru mașina respectivă. Iar pentru cei care aleg să se limiteze la un singur tip de mașină, vor exista mașini pe care nu le vor putea atinge cel mai înalt nivel de corectare sau finisare.

2. Placa de suport la alegerea dvs.

Cred că placa de suport este unul dintre cele mai subestimate elemente cu care lucrăm și unul pe care mulți îl consideră de la sine înțeles. Fiecare placă de suport este puțin diferită de cealaltă, iar unele sunt concepute pentru aplicații foarte specifice. Unul dintre motivele pentru care afacerea cu plăci de suport din piața de schimb este atât de mare este că cele care vin împreună cu mașinile sunt, de obicei, inferioare. De unde știi care placă de suport este cea potrivită sau cea care va funcționa cel mai bine pentru tine? Ei bine, o mare parte din asta vine cu experiența de lucru cu diferiți și de a afla cum variază rezultatele atunci când toate celelalte elemente rămân aceleași. Un exemplu ar fi placa de suport aleasă atunci când lucrați cu discuri de tăiere cu microfibră Meguiar. Folosind placa de suport (proiectată pentru sistemul MF), veți obține cea mai mare cantitate de tăiere cu cel mai bun finisaj din experiența mea. Dacă alegeți unul prea moale sau care oferă prea mult flex, atunci tăietura pe care o veți obține poate varia foarte mult (puteți pierde capacitatea de tăiere cu până la 20-30%). Și atunci când lucrați cu un rotativ, acest lucru poate varia și el destul de mult, iar alegerea plăcii de suport poate depinde de ce tampon și de lustruire utilizați sau de dacă amestecați sau finisați lustruirea.

3. Alegerea dvs. de tampon de lustruire.

Pentru cei care au o selecție bună de tampoane, știți imediat că rezultatele dvs. pot varia și vor varia foarte mult de la tampon la tampon. Iar alegerea „corectă” a tamponului cu un tip de vopsea nu înseamnă că va fi alegerea potrivită pentru un alt tip de vopsea. Deși îmi pot face cea mai mare parte a muncii doar cu o mică selecție de tampoane, încă întâlnesc lucrări sau tipuri de vopsea care îmi aruncă o minge curbă și trebuie să fac câteva alegeri neconvenționale pentru a-mi atinge obiectivele. Cunoașteți capacitățile și tendințele de tăiere și finisare ale unei varietăți de tampoane, astfel încât să aveți alternative la care să ajungeți atunci când nu obțineți rezultatele dorite.

4. Alegerea dvs. de lustruire / compus.

Există atât de multe opțiuni (bune) în acest moment pentru compuși și lustruire, încât poate deveni copleșitor dacă o lași. Deși pe de o parte îi învăț pe detalieri să înțeleagă bine o varietate de lustruite, astfel încât să aibă bazele acoperite, cred că există o limită. Dacă aveți prea multe, poate avea tendința de a vă întuneca puțin vederea și este posibil să știți mai puțin despre caracteristicile mai multor lacuri.

Alegerea dvs. de lustruire sau compus poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor dvs., în special atunci când aveți de-a face cu franjuri ale scalei de tăiere (tăieri grele sau finisare super-fină). Când ai de-a face cu gama de mijloc pentru lustruirea într-un singur pas, alegerile tale sunt mult mai mari. Dar atunci când aveți nevoie de o corecție majoră la vopselele dure sau de o finisare fină la vopselele moi, alegerile dvs. sunt foarte înguste. Alegeți cu înțelepciune și veți fi răsplătit cu rezultate grozave. Alegeți prost, iar rezultatele nu vor fi la fel de grozave și ați putea foarte bine să petreceți mult mai mult timp decât este necesar.

Amintiți-vă întotdeauna că nu există un lac sau un compus „magic” pentru fiecare vopsea. S-ar putea să găsiți unul care funcționează perfect pentru dvs. în 90% din timp, dar pentru celelalte vopsele de 10%, va trebui să aveți câteva alternative pe care le cunoașteți și în care aveți încredere. Pentru orice detalier care se ține de o lustruire, voi garanta că vor exista unele mașini acolo unde nu arată la fel de bine. Când oamenii mă întreabă ce marcă îmi place să folosesc, le spun: „multe”.

Un alt aspect al alegerii tale de lac este cantitatea pe care o folosești. Acest lucru ar putea fi de fapt clasificat și în elementul „Tehnică”, dar voi merge mai departe și îl voi menționa aici. Dacă ai toate cele 5 elemente corecte, dar folosești prea mult (greșeală foarte frecventă) sau prea puțin produs, rezultatele tale vor avea de suferit.

5. Tehnica ta.

Am văzut de multe ori când oamenii spun că „totul este în tehnică”. Cu asta trebuie să nu fiu de acord, pentru că acesta este doar unul dintre cele 5 elemente cheie care dictează tipul de rezultate pe care le vei obține. În unele cazuri, rezultatele sunt ponderate în categoria tehnicii, dar nu este totul.

Dar... dacă aveți toate cele 4 elemente corecte și tehnica dvs. este oprită, ați putea pierde serios rezultatele! Lucram recent la o mașină cu asistentul meu în magazin și mi-am dat seama mai întâi de cele 5 elemente care ar funcționa cel mai bine pe acea mașină, având în vedere toate celelalte variabile ale noastre (starea, nivelul la care o duceam etc.). I-am spus exact ce trebuie să facem, iar ea a continuat cu lustruirea. Aceasta a fost prima ei sarcină de corecție semnificativă și a fost foarte mulțumită de rezultatele ei la primele câteva panouri. Dar puțin mai târziu, ea a spus că își verifică munca și și-a dat seama că nu se corectează la fel de bine ca atunci când a început. După ce am evaluat suprafața, i-am spus să mărească puțin presiunea. A făcut-o, iar rezultatele s-au îmbunătățit cu 25%... toate cu o ușoară creștere a presiunii (tehnică).

Tehnica poate depinde de tipul de vopsea pe care lucrați (dură sau moale), poate depinde de mașina cu care lucrați și poate depinde și de selecția tamponului / lustruirii. După cum puteți vedea, totul este foarte mult legat unul de celălalt și trebuie să aflați ce funcționează cel mai bine în ce cazuri.

Până acum ar trebui să vă faceți o idee mult mai bună despre cât de mult este implicat atunci când dezvoltați sistemul potrivit pentru lustruirea vopselei... nu este doar o chestiune de a ridica o mașină, de a pălmui niște lustruire pe un tampon și de a crea artă. Sunt atât de multe variabile implicate și trebuie să înțelegeți pe deplin modul în care toate cele 5 elemente se relaționează unul cu celălalt pentru a profita la maximum de sesiunea de lustruire. Și când faci o secțiune de testare pentru a afla cea mai bună combinație de utilizat pentru ziua respectivă, trebuie să fii științific în abordarea ta pentru a dezvolta cel mai bun sistem. Dacă începeți să schimbați mai multe elemente în același timp, nu veți ști niciodată ce funcționează și ce nu.

Acum sunt sigur că unii dintre voi care citiți acest lucru sperau că până la sfârșitul articolului veți fi lămuriți cu privire la cum să lustruiți perfect vopseaua pur și simplu urmând cele 5 elemente cheie. Dacă acesta este cazul, atunci s-ar putea să fii puțin dezamăgit acum, deoarece nu există o combinație magică.

Totuși, ceea ce ți-am oferit este o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă în lustruirea vopselei și un plan solid pentru a determina cum să profiti la maximum de următoarea (sesiunile) tale. Articole ca acestea sunt concepute pentru a fi informative și educaționale, dar sunt, de asemenea, scrise pentru a provoca gânduri, astfel încât să aveți instrumentele pentru a lua singur deciziile corecte.

Așa că nu uitați... obțineți corect cele 5 elemente cheie pentru lustruirea corectă și eficientă a vopselei și veți fi recompensat cu artă. Dar dacă doar unul dintre aceste elemente cheie este incorect, atunci așteptați-vă ca rezultatele dvs. să nu atingă potențialul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu