Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 14 mai 2022

Ce este unghiul de contact și de ce este important?

Probabil ați văzut multe produse, în special acoperiri, precizând unghiul de contact pe care îl va oferi. De multe ori este un unghi de contact de 110 de grade. Deci ce înseamnă asta?

unghiul de contact cu apa

Unghiul de contact este unghiul dintre o suprafață lichidă și o suprafață solidă. Deci suprafața plană fiind o parte a unghiului și partea superioară a mărgelei fiind cealaltă, vă creează unghiul. Deci, cu cât șiragul este mai plat, cu atât unghiul va fi mai mic (fig. a), iar invers, cu cât unghiul este mai mare, cu atât mărgeaua va fi mai sferică. (fig. b) Destul de ușor, nu? Deci, ce înseamnă asta pentru detaliere?

În mod normal asociem un unghi de contact mare cu o protecție foarte bună. Acest lucru este adevărat, deoarece protecția de calitate creează margele cu unghi de contact ridicat. Dar nu înseamnă întotdeauna asta. Totul depinde de compoziția lichidului în sine, despre care vorbim despre apă, și de caracteristicile suprafeței solide, în acest caz, ar fi stratul superior de protecție.

Aici puteți vedea o mașină cu un unghi de contact scăzut

mărgele fără apă

Unde există o mașină cu protecție mare și margele mult mai circulare.

mărgele de apă

Acest lucru înseamnă că unghiul de contact mare nu înseamnă întotdeauna o bună protecție, deoarece ați putea răspândi ulei de cocos pe toată vopseaua și ați avea niște margele nebunești, dar nu veți rezista elementelor, aceasta nu este o formă bună de protecție.

Deci, ceea ce vrei să cauți este să continui mărgele pe o perioadă lungă de timp, nu? O protecție bună va dura luni sau chiar ani dacă utilizați un strat. Cu toate acestea, chiar dacă mărgele începe să scadă, asta nu înseamnă că protecția a dispărut, deoarece poate fi doar stratul superior al machiajului chimic. Căutați cât de ușor este să eliminați contaminarea din vopsea, deoarece pentru aceasta este proiectată protecția. Păstrați contaminarea în afara vopselei în sine, astfel încât, odată ce aceasta a dispărut, contaminarea va fi pe vopseaua goală și va fi mai dificil de îndepărtat sau de murdar, mai rapid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu