Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 20 iunie 2020

Cunoștințe de bază despre mașini de lustruit - mașină de lustruit excentrică și lustruitor rotativ

mașină de lustruit rotativă vs mașină de lustruit excentrică
Cu câțiva ani în urmă, mașinile de lustruit nu au fost un subiect deosebit de popular pentru majoritatea începătorilor de îngrijire a mașinilor, doar datorită costurilor de achiziție relativ mari. Restul de incertitudini cu privire la selecția mașinii potrivite, manipularea și accesoriile necesare.
Oferta de piață puternic în creștere, scăderea prețurilor și nenumăratele prezentări de produse pe Youtube au făcut ca mașinile de lustruit să fie acceptabile social. Nu numai modelele ieftine „Made in China” sunt achiziționate, ci și dispozitivele de marcă mult mai scumpe. Și totuși, multe întrebări rămân deschise celor interesați și există încă o mulțime de oameni care nu cunosc diferențele dintre mașina de lustruit excentrică și mașina de lustruit rotativă. Cu această postare pe blog vrem să abordăm exact aceste subiecte și să oferim informațiile de bază.

Mașina de lustruit nu este aceeași cu o mașină de lustruit

Mașinile de lustruit sau dispozitivele de lustruire există în multe forme și dimensiuni imaginabile, acestea diferă, de asemenea, în funcție de tipul de acționare. În plus față de dispozitivele universale cu energie electrică, există, de exemplu, lustruituri cu aer comprimat, care sunt utilizate în principal într-un mediu profesionist. În sectorul de îngrijire a mașinilor private și mici, predomină mașinile de lustruit cu energie electrică.
Este adesea întrebat cum au loc diferențele extreme de preț între dispozitivele de marcă și dispozitivele din China. Acum, ca și în alte domenii, motivele sunt: ​​penalități de costuri de marcă, calitate și costuri de fabricație prin site-uri de producție din Germania sau Europa de Vest. Producătorii mărcii sunt, de obicei, motoarele inovației. Aici sunt dezvoltate tehnologii și materiale noi și se încearcă conceptele complexe și de consum de zgomot și de răcire. Producătorii chinezi adoptă aceste evoluții, în special rapid prin măsurile de economisire a costurilor producătorilor de marcă, precum mutări de producție etc.
Brandurile din China, în special cele foarte ieftine, sunt, cu câteva excepții, dispozitive relativ depășite din punct de vedere tehnic, cu un interior necunoscut. Utilizarea în zona clientului final pentru maximum 10 recondiționări ale vehiculului pe an este de obicei posibilă fără restricții și este recomandată din motive de preț / performanță. Când sunt utilizate comercial, apar rapid dezavantaje, cum ar fi volumele mari de exploatare, deficitele ergonomice și defecțiunile tehnice datorate utilizării intensive.
În ceea ce privește modul de funcționare și tehnologia de lustruire, mașinile de lustruit sunt separate în lustruitoare rotative și excentrice. Și această distincție este probabil cel mai important factor în decizia de cumpărare. În următoarele două secțiuni vom analiza aceste concepte în consecință.

Mașină de lustruit rotativă

Mașinile rotative lustruiesc cu ajutorul unei mișcări rotative. Lustrele rotative de pe piața europeană au un suport M14 (M16 în SUA), astfel încât plăcuțele de sprijin potrivite diferă semnificativ de cele ale lustruitorilor excentrici. Includerea mașinii rotative de lustruit arată în mare parte nespectaculară.
Seturile de susținere potrivite sunt disponibile în principal în dimensiunile 150, 125, 75, dar și mai jos cu 50mm și 30mm. Cu cât este mai groasă structura plăcii de sprijin, cu atât prețul este mai mare. În schimb, plăcile de susținere mai groase oferă unele avantaje la manipularea mașinii în uz.
Conexiunea masivă cu șurub M14 permite mașinii rotative să folosească așa-numitele bare extensibile. Acestea sunt piese metalice de tranziție, care sunt înșurubate între mașină și placa de susținere, pentru a aduce buretele de lustruire la o distanță mai mare de carcasa cu viteze voluminoase a șlefului rotativ.

Mașină de lustruit excentrică

Mașinile excentrice de lustruire nu diferă adesea de la lustrele rotative din punct de vedere al dimensiunilor carcasei, dar o bază a capului de viteză voluminoasă atrage imediat atenția.
Atasamentul excentric se află în această substructură, care se construiește pur și simplu pe știftul rotativ al mașinii de lustruit. Atasamentul excentric constă dintr-o montare M8 (5/16) rotativă liberă și un contragreutate și are sarcina de a muta suportul plăcii de sprijin pe o orbită, adică o mișcare circulară în jurul centrului pinului angrenajului.
Diametrul orbitei este așadar cursa excentrică a mașinii de lustruit. Cele mai frecvente dimensiuni ale cursei sunt 10, 12, 15 și 21mm
Deoarece această mișcare creează un dezechilibru, este necesar un corp contraponderal. Contragreutările sunt amovibile din motive economice. În acest fel, atașamentele excentrice pot fi fabricate universal cu o cursă dorită și apoi adaptate la starea plăcii de sprijin sau a mașinii prin modularea contragreutate.
După cum se poate observa cu ușurință în imagini, plăcile de susținere a lustruitorilor excentrice nu pot fi montate pe mașini rotative, desigur nu invers. De asemenea, aproape că nu există plăci de sprijin „căptușite” pentru mașinile excentrice. Deoarece acest lucru ar duce la o creștere a greutății plăcii și la crearea unui dezechilibru și, astfel, la creșterea vibrațiilor în funcționare.
Cu cât dezechilibrul mai puternic al atașamentului excentric este mai mare, cu atât este mai mare sarcina pe rulmentul capului de viteză. În timpul funcționării la nivel înalt și lung, poate exista o uzură severă și, eventual, o deteriorare a rulmentului pe termen mediu. Atunci când schimbați suportul de protecție și, mai important, atunci când modificați dimensiunea plăcii de protecție, ar trebui să acordați, așadar, atenție compatibilității componentelor.

Rotatie vs. excentric

Construcțiile prezentate au ca rezultat diferite efecte de burete de lustruit pe suprafața vopselei. Lustrele rotative se rotesc în jurul unui cerc și dezvoltă o viteză mare după faza de pornire. Această viteză asigură că boabele de lustruire își dezvoltă efectul maxim de măcinare. Acesta este principalul motiv pentru care performanțele de lustruire a mașinilor rotative sunt mai mulți factori mai mari decât cele ale mașinilor excentrice de lustruit.
În cazul mașinilor de lustruit excentrice fără rotație forțată , plăcuța de sprijin nu este fixată inițial (rotativă liberă) și își dezvoltă rotația direcțională de la cuplul și forțele centrifugale ale mișcării sale orbitale. În domeniul de marketing, aceasta este adesea denumită acțiune duală (DA). Prin urmare, placa de sprijin efectuează o mișcare orbitală ȘI o mișcare de rotație.
Cu cât nivelul de viteză al mașinii de lustruit este mai mare, cu atât placa de susținere se rotește mai repede. Această rotație poate fi foarte ușoară blocată prima dată când mașina este înclinată sau dacă presiunea de contact este prea mare.
În modul de acțiune duală, boabele de lustruire nu se mai mișcă în cerc, ci pe căi alternante eliptice mici. Această reprezentare este dificil de vizualizat cu ajutorul unei imagini a plăcii de sprijin, de aceea se folosește o imagine pe care ar trebui să o cunoască fiecare cunoscător de îngrijire auto.
Rotația mașinii excentrice de lustruit este neglijabilă în comparație cu cea a mașinii de lustruit rotative. Prin urmare, boabele de lustruit nu se mișcă cu adevărat pe căi lungi, ci sunt frecate înainte și înapoi pe căi alternante, într-un interval al limitelor naturale ale loviturii. Performanța de lustruire este slabă, însă pentru mașinile de lustruit excentrice, chiar și cu bureți de lustruire relativ duri și pastele de măcinare grosiere, nu se pot crea aproape holograme care fac parte din program în mașinile de lustruit rotative. De asemenea, dezvoltarea temperaturii datorită frecării mult mai slabe din gama inferioară.
În rezumat, putem face o comparație mai jos.
Mașină de lustruit rotativă
Performanțe ridicate de lustruireMișcarea rotativă produce viteze de lustruire foarte mari / granule. Performanța de lustruire crește de la centru la margine. Plăcuțele de lustruire mai mari dezvoltă o rată de îndepărtare mai mare decât cele mai mici în același nivel de acționare.
Dezvoltare la temperaturi ridicate
Cu cât efectul de măcinare este mai mare, cu atât frecarea este mai mare și, prin urmare, temperaturile. Din acest motiv, controlul regulat al temperaturii suprafeței tratate este o necesitate absolută, în special pentru începători. În cazul în care foile metalice distribuie căldura relativ bine, este necesară o îngrijire extremă pentru materialele plastice vopsite și sticla.
Manipulare problematicăMașina de lustruit rotativă se rotește într-o direcție fixă. În funcție de zona în care se află centrul de greutate, mașina trage imediat în această direcție. Orientarea concentrată și fermă a mașinilor este așadar o cerință importantă.
Hologramă risc ridicatMașinile de lustruit rotative sunt celebre, cel puțin atunci când prelucrează lustrele ascuțite și / sau plăcuțele tari, pentru conducerea hologramelor în vopsea. Pentru o finisare fără cusur, este necesară experiență și încercarea combinațiilor de lustruire / lustruire.
Mașină de lustruit excentrică
Performanță scăzută de lustruireDistanțele de cursă scurtă și rotația cu acțiune dublă nu pot atinge performanța unei mișcări rotative, chiar și cu butuci mari de 21 mm. În comparație directă cu polizorul rotativ, chiar și pastele ascuțite de șlefuire și plăcuțele dure nu pot reduce decalajul de putere.
Dezvoltare la temperatură scăzutăTrebuie să rețineți întotdeauna că dezvoltarea temperaturii scăzute la mașinile de lustruit excentrice poate fi în mod clar atribuită unei rate scăzute de eliminare a stocului. Dacă lăsați o mașină excentrică să funcționeze pentru un timp fix de vopsea, o forță de eliminare a vopselei este forțată, dar se produc și temperaturi mai ridicate ale suprafeței.
Prieten pentru începători, echilibruPolizoarele excentrice dezvoltă doar forțe de rotație foarte slabe, iar mișcarea buretei de lustruit este percepută ca o oscilație uniformă, centrală, care permite ghidarea mașinii cu ușurință fără contramăsuri.
Risc de hologramă extrem de scăzutÎndepărtarea hologramelor este o adevărată disciplină supremă a mașinilor de lustruit excentrice. Chiar și mulți profesioniști preferă șlefuitorul excentric în ultima etapă a pregătirii vopselei.
Mașinile excentrice cu rotație forțată încearcă să construiască o punte între mașinile rotative și polizoarele excentrice și să preia avantajele ambelor sisteme. Proprietățile, cum ar fi performanțele de lustruire, dezvoltarea temperaturii și manipularea, astfel se deplasează undeva între cele două abordări, în funcție de dispozitiv. Avantajul aplicației fără hologramă este păstrat fără compromisuri. Puteți găsi mai multe informații despre rotația forțată în glosarul nostru de îngrijire auto.
Aceasta a contribuit la cunoștințele de bază despre mașinile de lustruit. Am analizat structura și funcționalitatea polizoarelor rotative și a mașinilor de lustruit excentrice și am comparat avantajele și dezavantajele mașinilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu