Totalul afișărilor de pagină

joi, 11 iulie 2024

Part.3 3 din cele mai simple si manipulative tehnici de persuasiune

 

Sunt lucruri pe care le poti face pentru a deveni mai persuasiv, de la a invata sa comunici mai bine la a induce o idee in minte cuiva. Mai jos sunt unele din cele mai usoare si probabil ca cele mai lipsite de etica modalitati de manipulare pentru a face pe cineva sa spuna "da".

 

Pe parcurs ce citesti acest articol, aminteste-ti ca scopul acestuia este sa te informeze pentru a nu pica in plasa manipulatorilor si nu sa le folosesti intr-un mod lipsit de ecologie cu cei din jur.

 

Tehnica "frica apoi relaxare"

Probabil ca una din cele mai lipsite de etica tehnici manipulative este ceea ce psihologii numesc tehnica "frica apoi relaxare". Este direct legata de sentimente si profita de emotiile unei persoane. In acest caz, manipulatorul induce cuiva un nivel ridicat de stres si anxietate, iar apoi brusc nu mai face asta. Dupa aceasta trecere brusca intre stari, persoana este cu scuturile jos, iar probabilitatea sa ia decizii cu o minte clara sau rationala este mult mai mica. Este mult mai probabil sa raspunda in mod pozitiv lucrurilor pe care le cere manipulatorul.

De exemplu, cartea Stiinta Influentarii Sociale (The Science of Social Influence), detaliza cateva experiemente ce scot in evidenta aceasta tehnica pusa in practica. Intr-unul din ele, cumparatorii dintr-un mall erau speriati de un strain care-i atingea pe umar din spate. Cand acestia se intorceau, descoperau ca "agresorul" era un barbat ce pretindea ca este orb si care doar dorea sa stie cat este ceasul.

 

Dupa ce treceau de momentul de stres si se relaxau, altcineva, complicele barbatului orb, intreba persoana vizata daca ar cumpara si semna carti postale pentru o cauza politica caritabila. Cei care l-au intalnit pe barbatul orb si care au trecut prin frica si apoi relaxare, erau mult mai inclinati sa faca acest lucru, fata de grupul de control care nu a fost manipulat.

 

Acesta tehnica de manipulare, frica apoi relaxare, este portretizata foarte mult in rutina politist rau/politist bun: o persoana iti induce starea de frica prin atitudinea sa, cealalta te salveaza. Apoi esti mult mai dispus sa vorbesti.

 

Poti sa observi asta in fiecare zi: de la tacticile bazate pe frica ale agentilor ce vand asigurari, pana la manageri incompetenti ce-ti bat un apropo ca locul tau de munca este in pericol, apoi detensioneaza atmosfera si iti cer sa stai peste program.

 

Reciprocitate sau Vinovatie

In general, principiul folosit de specialistii in inselaciune sau oamenii de marketing ce nu tin cont de etica, este Reciprocitate. Acesta poate fi deschis astfel:

 

Persoana X ofera persoanei Y o recompensa tangibila sau psihologica. Cand persoana X abordeaza persoana Y cu o cerinta, Y va simti o anumita presiune sa-i faca pe plac lui X.

 

Schimbul de favoruri sau a face lucruri pentru ceilalti este o componenta de baza a societatii umane, dar acest principiu poate fi folosit cu scopuri manipulative de catre oamenii agresivi.

 

De exemplu, un coleg de munca iti poate aminti de acel moment din trecut cand te-a scos dintr-o situatie foarte dificila in care te aflai, apoi sa foloseasca acest exemplu de fiecare data cand are nevoie de ceva. Sau cineva care ti-a imprumutat niste bani sau stie un secret despre tine, te poate santaja in continuu in a face ceea ce vrea el.

 

Tehnica piciorului in usa

Aceasta tehnica de manipulare este lipsita de etica pentru ca-i subtila, aparent inocenta si foarte simpla. Cineva iti cere sa faci pentru el/ea un lucru mic si simplu, apoi revin cu o cerinta in toata regula.

 

De exemplu, un cersetor te intreaba cat este ceasul apoi iti cere sa-i dai niste bani. Prin faptul ca te face sa spui "da" la o cerinta, exista o sansa mai mare sa spui "da" si la a doua.

 

Cum sa eviti aceste situatii manipulative

Simplul fapt ca ai aflat despre ele te poate ajuta sa eviti sa pici in plasa acestora. Pentru tehnica "frica apoi relaxare", de exemplu, fii atent la situatiile in care simti un val de emotii negative apoi emotii pozitive. In acel moment esti cel mai vulnerabil sa faci lucruri fara sa le gandesti prea mult si la sugestia celor din jur.

 

Observa afirmatiile sau propozitiile care au urmatoarea constructie: [Ceva negativ] ti s-ar fi putut intampla, dar [nu s-a intampla/nu se va intampla]. [Acum fa acest lucru].

 

Desigur, acestea nu sunt singurele modalitati prin care cineva te-ar putea pacali sa spui "da", insa sunt unele din cele mai intalnite. Fii cu ochii in patru si ar trebui sa-ti dai seama cand cineva incearca sa te traga pe sfoara.

 

Faptul ca stii cum functioneaza aceaste tehnici manipulative inseamna ca stii cum sa le faci fata, astfel incat sa folosesti aceste abilitati pentru a face bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu