Totalul afișărilor de pagină

luni, 21 februarie 2022

Lucruri de știut despre paduri cu profil redus: avantaje și dezavantaje

 Tampoanele de lustruire cu un strat de spumă îngust sau cu înălțime mică de spumă, așa-numitele tampoane cu profil redus sau tampoane subțiri, devin din ce în ce mai populare. Aceasta nu este o coincidență, ci o dezvoltare logică, dacă nu previzibilă. În această postare pe blog vrem să ne ocupăm puțin de fundalul acestei dezvoltări și să enumeram avantajele și dezavantajele suporturilor subțiri.

La început nu era nimic

Inițial, stratul subțire de spumă putea fi găsit doar în tampoanele de lustruit din microfibră și tampoanele pentru piele. Acolo, stratul de spumă a servit drept compensare a presiunii pentru suprafețele neuniforme sau compensare suport atunci când mașina de lustruit era înclinată. Tampoanele înguste ale mașinii de lustruit din spumă nu au fost la radar, cel puțin în zona utilizatorului final.

Slim Pads a câștigat un mare salt în popularitate odată cu lansarea mașinii de lustruit excentric Rupes BigFoot LK900E Mille cu rotație forțată . Odată cu BigFoot LK900E Mille, a fost lansată și o nouă serie de tampoane de lustruit cu un strat subțire de spumă.

Datorită gradului de conștientizare și vizibilitate a mărcii Rupes, bureții Mille au fost prezenți brusc în toate colțurile internetului și prima întrebare pentru mulți potențiali clienți a fost: „De ce aveți nevoie de Slim Pads pentru Mille și nu de bureții de lustruit obișnuiți. ?"

Scher-ce?

Răspunsul la această întrebare se află în fizică, mai precis în fundamentele mecanicii. Spumele sunt flexibile. Asta e bine pentru că ei dau când împingi și asta e rău pentru că dau când tragi. Mai precis: spumele sunt supuse efectului de forță tăietoare în cazul unei mișcări excentrice.

Căutați pe scurt în Wikipedia: „Forfecare = deformarea unui material de către două forțe care acționează paralel una cu cealaltă în direcții opuse.” Dacă doriți să aprofundați teorie, vă rugăm să faceți clic aici .

Dacă punem un burete de lustruit pe o suprafață vopsită și începem să-l tragem lateral cu o ușoară apăsare pe Velcro, buretele va veni inițial doar pe partea Velcro din cauza forțelor de frecare cu suprafața. În cele din urmă, mișcarea de tragere se propagă atât de puternic în straturile inferioare ale spumei, încât acestea depășesc forța de frecare.

Abia din acest moment tamponul poate fi tras și lateral pe partea de contact (suprafața de contact cu vopseaua). Și abia din acest moment partea de spumă, intercalate cu lustruire, este supusă mișcării excentrice. Și din păcate doar până în punctul în care mișcarea de ridicare s-a terminat. Pentru un pic mai multă înțelegere am făcut o schiță.

Deci avem mișcarea completă a cursei mașinii de șlefuit (A) și mișcarea efectivă a tamponului pe partea vopsea (B) . Diferența dintre cele două este pierderea accidentului vascular cerebral (C) . Cu cât buretele de lustruit este mai mare și mai flexibil și cu cât forțele de frecare sunt mai mari, cu atât pierderile sunt mai mari. Flexibilitatea buretelui de lustruit este determinată de duritatea naturală a materialului, de compoziția pereților celulelor și de temperaturile de lustruire.

De altfel, acesta este un argument cu baros împotriva prea multă presiune de lustruire. Mulți începători, în special, cred că pot crește efectul de lustruire prin aplicarea mai multă presiune. În teorie, acest lucru este corect. În practică, tot ceea ce obții este o moarte rapidă și agonizantă a unui scorietor. Dacă aplatizați complet un tampon în timp ce lustruiți, cu siguranță ați greșit ceva. Regula generală: cu cât tamponul este mai moale, cu atât ar trebui să exercitați mai puțină presiune asupra acestuia. Un subiect foarte frumos, pe care am vrea să-l tratăm într-un alt articol.

1+1 = 3! sau avantajele și dezavantajele tampoanelor subțiri

Acum suntem gata să tragem cea mai importantă concluzie logică din afirmațiile teoretice. Cu cât stratul de spumă este mai îngust (și mai dur), cu atât este mai mică pierderea cursei și o eficiență mai mare de lustruire. Și tocmai aici se află efectul dorit. Tampoanele subtiri lustruiesc mai eficient/mai rapid, mai ales cu o cursa mica de 3-10mm.

Un alt avantaj poate fi setat, cel puțin teoretic. Bureții moderni de lustruit sunt toți fabricați folosind procesul cu celule deschise . Presupunând presiunea corectă de lustruire, aceasta înseamnă un transfer de căldură mai bun pentru straturi subțiri de spumă. Acest lucru protejează aderența spumei Velcro și contribuie la durata de viață a buretelui.

Ca în orice poveste, totuși, există un dezavantaj notabil al tampoanelor subțiri. Datorită înălțimii reduse de instalare, distanța dintre marginea Velcro ascuțită și marginea plăcii de suport și suprafața vopselei este, de asemenea, relativ mică. Îndoirile mai puternice ale tablei reprezintă întotdeauna o provocare și necesită o mână stabilă și un control fiabil al mașinii.

Pentru tine, pentru mine, pentru toată lumea?

Pentru începătorii absoluti fără nicio experiență de lustruire, vă sfătuim să nu folosiți tampoanele subțiri dacă aveți îndoieli. Riscul de a introduce suportul în vopsea la prima sferă de metal este prea mare. Oricine a stăpânit presiunea de lustruire și nu trebuie să arunce tampoanele normale arse după utilizare poate arunca o privire la tampoanele subțiri.

Pentru entuziaști și profesioniști din sectorul privat, tampoanele sunt o alternativă interesantă la tampoanele „normale”, o schimbare binevenită și un loc de joacă interesant.

Pe lângă echipamentul mașinii de lustruit, factorii economici joacă un rol și pentru procesorul comercial. O evaluare financiară generală este dificilă. Adesea, mai puțină spumă înseamnă un preț mai mic. Cu toate acestea, dacă prețul de bază al plăcuțelor normale este deja scăzut (de exemplu, plăcuțele APS Pro), plăcuțele subțiri nu se mai pot lăuda cu economii de costuri materiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu