Totalul afișărilor de pagină

vineri, 14 iunie 2024

TAMPOANE DE LUSTRUIT: CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI

Tampoane de lustruit: Ce trebuie să știți - Tampoane de lustruit: Ce trebuie să știți

ÎN ACEST GHID:

  • Învățați între tampoanele de lustruit manual și mașina și gama de materiale din construcția lor.
  • Vedeți ce tip de tampon corespunde fiecărei părți a procesului de corectare a vopselei.
  • Descoperiți ce tampon să utilizați cu fiecare produs pentru a obține cele mai bune rezultate de fiecare dată.
Tampoane de lustruit: Ce trebuie să știți - Tampoane de lustruit: Ce trebuie să știți

CARE SUNT BENEFICIILE?

  • A ști ce tampon să folosești cu ce produse economisește timp, bani și greșeli potențial costisitoare. 
  • Alegerea tamponului corect pentru lucrarea în mână va aduce întotdeauna cele mai bune rezultate.
  • Vederea modului în care funcționează tampoanele de lustruit și efectul diferitelor tipuri de materiale vă ajută să luați o decizie mai informată atunci când vă cheltuiți banii câștigați cu greu.

UTILIZAREA TAMPONULUI CORECT PENTRU LUCRARE ESTE PUR ȘI SIMPLU SINGURA MODALITATE DE A OBȚINE CEA MAI BUNĂ ȘI MAI CONSISTENTĂ LUCRARE PROFESIONALĂ. 

Nu poți obține tot ce este mai bun din vopseaua mașinii tale fără lustruire și nu poți lustrui fără un tampon - asta nu este un fel de mașină ciudat care detaliază folclor, este doar un fapt. Dar, adevărata întrebare este; cum alegi tamponul corect pentru a obține cele mai bune rezultate pentru diferite niveluri de corecție și rafinare, evitând în același timp orice greșeli costisitoare pe parcurs? Ei bine, aici intrăm noi, așa că iată tot ce trebuie să știi despre fiecare tip de tampon de lustruit...

CE ESTE UN TAMPON DE LUSTRUIT?

În cea mai mare parte, termenul se referă la tampoane de lustruit pentru mașină - cele mai comune fiind tampoanele de spumă utilizate pentru corectarea și rafinarea vopselei - dar poate include, desigur, tampoane din spumă și microfibră și aplicatoare utilizate pentru lustruirea manuală, glazura și îndepărtarea defectelor. Unele tampoane - precum tampoanele noastre Revitalize Spot pot fi folosite chiar și pentru lustruirea manuală sau la mașină.

Totuși, în cea mai mare parte aici, vom căuta să găsim tampoanele de lustruit corecte pentru mașină, dar merită întotdeauna să ne amintim că tampoanele și aplicatoarele de lustruit manual (care sunt de obicei construite din aceleași materiale), funcționează exact în același mod. fel, doar într-un ritm mult mai lent.

Pe față există multe, multe tipuri diferite de tampon de lustruit, dar acestea pot fi împărțite rapid în categorii în funcție de dimensiunea și materialele folosite. În detalierea cercurilor, există cel puțin trei tipuri de tampon disponibile - spumă, microfibră și lână. Ultimele două sunt agresive și utilizate în principal pentru tăierea grea și îndepărtarea defectelor pete, în timp ce tampoanele de spumă sunt disponibile în diferite tipuri pentru a rezolva orice, de la tăiere la rafinare și finisare.

În ceea ce privește dimensiunea și potrivirea, marea majoritate a plăcuțelor moderne pe care le veți întâlni folosesc un design cu cârlig și buclă pentru a le permite să se lipească de placa de suport a mașinii, acestea se găsesc cel mai frecvent la 5 inchi, 3- dimensiuni de inch și 1 inch pentru a satisface cele mai comune dimensiuni de mașină de lustruit, dar acestea nu sunt în niciun caz toate dimensiunile disponibile. Există, desigur, și tampoane de spumă care se pot înșuruba pur și simplu direct pe o mașină de lustruit, dar acestea tind să fie utilizate pe mașinile rotative de către reparatorii din atelierele de caroserie pentru a face panouri proaspăt pulverizate plane, relativ fără coajă de portocală și „accesibile” după o reparație. În cea mai mare parte, acestea sunt mai mult un instrument de „moping”, decât tipul de rafinament al vopselei pe care îl căutăm în lumea detalierii.

CUM FUNCȚIONEAZĂ PLĂCUȚELE DE LUSTRUIT?

Primul lucru de reținut este că, într-o anumită măsură, tampoanele de lustruit pot fi tratate ca un fel de abraziv, un pic ca șmirghel, doar că mult mai fin. Le folosim cu diverse produse abrazive, cum ar fi un lustruit sau un compus, desigur, și sunt concepute pentru a ține aceste produse de suprafețe pentru a le descompune și a le prelucra complet, corectând sau rafinând în același timp suprafața. Dar, ceea ce este la fel de important ca și produsul utilizat pe pad este performanța pad-urilor în sine. Aceasta constituie o parte vitală a „combinației” detalierului sau combinația de produs și tampon și efectul pe care îl are asupra suprafeței. Utilizarea unui tampon diferit cu același produs de lustruire este, de asemenea, o modalitate de a varia ușor rezultatele pentru a ține cont de diferitele tipuri de vopsea și de diferitele niveluri de defecte.

Tampoanele de lustruire funcționează pur și simplu prin frecare, al cărei nivel corespunde în mod direct cu cât de mult din suprafața vopselei dumneavoastră o poate îndepărta un tampon în timpul oricărui proces de tăiere sau rafinare. 

Materialele folosite, desigur, vor afecta modul în care și cât de bine își poate face treaba o mașină de lustruit...

TAMPOANE DE LUSTRUIT DIN LÂNĂ ȘI MICROFIBRĂ

Tampoanele din microfibră și lână nu sunt abrazive din punct de vedere tehnic, dar sunt extrem de agresive atunci când sunt utilizate cu un compus relevant sau cu lustruire, ele vor oferi întotdeauna produsului abraziv pe care îl utilizați mult mai multă mușcătură. Acest lucru se datorează fibrelor naturale sau sintetice care au o suprafață mult mai mare față de spumă, care la rândul său crește contactul fizic cu suprafața și ajută la frecare. În termeni simpli, această creștere a căldurii ajută la îndepărtarea mai multor vopsea/vopsea transparentă, tăindu-și drumul prin straturile de suprafață într-un interval de timp mult mai rapid.

În cea mai mare parte, tampoanele de lână sunt cele mai agresive și sunt concepute în primul rând pentru a fi utilizate la polizoarele rotative. Acestea vor tăia cele mai grele defecte, cu ușurință, dar vor lăsa în urmă o suprafață care necesită mai multă rafinare datorită abraziunilor și hologramelor pe care tamponul de tăiere le conferă pe parcurs.

Tampoanele din microfibră sunt doar puțin mai puțin agresive și vor tăia defectele mai grele, lăsând în urmă mici micro zgârieturi și o suprafață tulbure care va trebui să fie rafinată în continuare până la perfectă. Dar, în mod critic, tampoanele din microfibră sunt disponibile pentru utilizare cu lustruitori cu dublă acțiune, astfel încât, într-o oarecare măsură, pot fi văzute ca o opțiune puțin mai sigură.

Deși tampoanele din lână și microfibră sunt utilizate în mod obișnuit de către detalieri, acest lucru este, în general, numai atunci când un tampon de spumă nu este la înălțimea sarcinii de a tăia defectele deosebit de grele pe o corecție aprofundată în mai multe etape. În general, cu excepția cazului în care vopseaua prezintă daune semnificative sau vehiculul are vopsea proaspătă care nu a fost aplatizată și lustruită eficient, tampoanele de spumă sunt mai frecvent utilizate pentru tăierea defectelor medii până la ușoare. Pentru finisare, glazurare și lustruire pe îmbunătățiri într-o singură etapă, se folosesc întotdeauna tampoane de spumă mai moi.

TAMPOANE DE LUSTRUIRE DIN SPUMĂ

Din motive evidente, tampoanele de spumă sunt cele mai populare în detalierea cercurilor, pur și simplu pentru că sunt disponibile cu un nivel atât de variat de tăiere și capabile să se ocupe de toate etapele cele mai cruciale ale rafinamentului final al vopselei.

Agresivitatea plăcuțelor de spumă va fi dictată de construcția lor, care este întotdeauna adaptată pentru partea particulară a procesului de corecție pe care sunt proiectate să o efectueze. Acest lucru va varia de la tăierea și aplatizarea extremă, cel mai probabil într-un atelier de caroserie, la preferatele detalierului de tăiere, lustruire și rafinare a vopselei până la un finisaj impecabil. Acest lucru se realizează prin densitatea și structura spumei utilizate la fabricarea lor, prin modul în care aceasta intră în contact cu suprafața și prin capacitatea de a construi și reține căldura în interiorul spumei în sine.

Spuma mai dură și mai densă este folosită pentru tăiere pur și simplu pentru că aduce mai multă abraziune, mai mult contact cu suprafața și, odată cu ea, mai multă căldură. Tampoanele de spumă mai ușoare și mai puțin dense vor fi mai potrivite pentru rafinamentul și finisarea vopselei. Deși, desigur, este întotdeauna important să țineți cont de faptul că toate aceste procese sunt încă tăiate din punct de vedere tehnic, doar la un nivel mai fin și proporțional mai puțin agresiv pe măsură ce treceți la rafinament și finisare.

Gândiți-vă doar la acest tip de lustruire în mai multe etape (cu tampoane și produse mai puțin agresive pe măsură ce lucrați de la o etapă la alta) ca un proces în care corectați mai întâi defectele grele și apoi corectați defectele din ce în ce mai ușoare lăsate în urmă de etapa anterioară. . Cu cât tamponul este mai agresiv, cu atât defectul pe care îl poate tăia este mai mare, dar cu atât defectele pe care le va lăsa în urmă sunt mai mari pentru a le corecta în etapa următoare, până când, în cele din urmă, defectele sunt rafinate la un nivel care le face invizibile pentru ochi.

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE SPUMA CU CELULE DESCHISE ȘI ÎNCHISE?

Este o întrebare frecvent pusă și se referă la machiajul spumei în sine. Spuma este alcătuită din mii de celule microscopice împachetate într-o masă neuniformă. Când este fabricat, fiecare dintre aceste celule individuale are un fel de structură scheletică și o membrană sau piele, care acoperă întreaga suprafață exterioară pentru a alcătui peretele celular exterior. Toate aceste celule sunt lipite împreună, iar acest lucru dă corpului spumă. Imaginează-ți asta ca o colecție de clădiri cu rame din oțel, toate aglomerate. Ceea ce este important aici este că atunci când membrana rămâne intactă, spuma este cunoscută ca celulă închisă, iar când membranele celulare sunt îndepărtate prin reticulare (un proces secundar de fabricație care explodează literalmente celulele) pentru a lăsa în urmă doar structura, aceasta este cunoscut sub numele de spumă reticulata sau cu celule deschise.

Deci, la nivel microscopic, spuma cu celule închise este un pic asemănătoare cu apariția broaștei, în timp ce spuma cu celule deschise are mai mult o structură de fagure 3D, aceasta, așa cum vă puteți imagina, oferă caracteristici diferite atunci când vine vorba de utilizare ca suprafață de contact în lustruirea mașinii. tampoane.

Datorită structurii unite strânse și a faptului că celulele sunt în mod esențial sigilate, tampoanele de spumă cu celule închise sunt extrem de dense. Și, deși nu sunt complet impermeabile la aer și lichide între celule, acestea nu se pretează deosebit de bine la înmuiere în produse. Aici compușii (împreună cu orice produs uzat și stratul transparent/vopseaua îndepărtat) vor rămâne pe partea superioară a suprafeței și vor tinde să migreze spre mijlocul tamponului pe măsură ce acesta se învârte. De asemenea, fluxul de aer este extrem de limitat prin spuma cu celule închise și, din acest motiv, acumulează căldură extrem de rapid și o reține pe o perioadă relativ lungă. Acesta este motivul pentru care plăcuțele cu celule închise sunt în general rezervate pentru prima etapă de tăiere grea și îndepărtarea defectelor cu ajutorul lustruitorilor rotativi. Veți descoperi că multe tampoane cu celule închise sunt pur și simplu denumite „tampoane de tăiere”. De asemenea, acestea tind să fie mai dificil de curățat eficient.

În schimb, spuma cu celule deschise - ca cea pe care o veți găsi în toate plăcuțele noastre de lustruit Revitalize Machine - tinde să fie mai sigură în timpul oricărui proces de corecție datorită dispersării crescute a căldurii, mai ales atunci când este utilizată împreună cu un polizor cu dublă acțiune. Structura de aici este, de asemenea, poroasă, ceea ce înseamnă că se înmoaie în mod activ în produsul de lustruit și este capabilă să colecteze și să blocheze compusul uzat și particulele de vopsea îndepărtate adânc sub suprafață. Datorită varietății de densități de spumă care pot fi fabricate, tampoanele cu celule deschise sunt, de asemenea, disponibile într-o gamă mai largă de fermitate, ceea ce înseamnă că pot fi fabricate pentru a fi relativ moi, făcându-le ideale pentru cel mai fin rafinament, finisare și aplicarea glazurilor. Totuși, nu înseamnă că un tampon de spumă cu celule deschise de înaltă densitate nu va obține o tăietură bună și grea. De fapt, un articol din spumă cu celule deschise de bună calitate va oferi un nivel similar de tăiere cu orice tampon echivalent cu celule închise.

DENSITATE

Indiferent de construcția cu celule deschise sau închise, densitatea se referă la rigiditatea spumei utilizate. Spuma mai rigidă este prin natură mai agresivă pe suprafețele vopsite, motiv pentru care tampoanele mai dense sunt potrivite în principal pentru tăiere, iar tampoanele mai moi pot fi folosite pentru rafinament și finisare.

Ceea ce este mai puțin cunoscut este că densitatea spumei se schimbă de fapt pe măsură ce lucrezi. Pe măsură ce un tampon devine saturat cu produse de lustruire și când se încălzește în timpul utilizării, densitatea spumei este redusă. Cel puțin în termeni practici, aceasta înseamnă că și performanța de tăiere va scădea și acesta este motivul pentru care un tampon nou, uscat va tăia mai ușor decât un tampon care a fost folosit de ceva timp pe mai multe panouri. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care curățăm în mod regulat tampoanele între seturile de lustruire, pentru a încerca să păstrăm eficiența tăierii.

Modificarea densității în timpul utilizării este ceva ce ar trebui luat în considerare atunci când specificați câte plăcuțe să utilizați pe un întreg vehicul. Deși înțelegem că nu este întotdeauna practic, cea mai eficientă tăiere va veni întotdeauna din utilizarea unui tampon pentru fiecare zonă sau panou. Practic vorbind, cu cât folosiți mai multe tampoane în timpul detaliilor dvs., cu atât mai repede veți finaliza treaba.

CUM ÎMI PĂSTREZ TAMPOANELE CURATE?

Când este utilizat, curățarea regulată a tamponului este esențială pentru a menține performanța, pentru a opri înfundarea și pentru a preveni saturarea completă a tamponului cu produsul uzat. Dar, acesta este un caz simplu de a ține o perie de curățare a tamponului la suprafață (da, fă-o departe de vehicul) și de a rula mașina pentru a curăța ceea ce sunt în esență contaminanți.

Când vine vorba de curățarea tampoanelor după un detaliu, totuși - pentru a te asigura că sunt gata pentru reutilizare data viitoare - a fi extrem de minuțios este vital pentru a obține ce este mai bun de la fiecare lucrare și pentru a face tampoanele să reziste mai mult prin mai multe detalii. „Curățarea umedă” între detalii este la fel de ușoară și se realizează cel mai bine folosind o perie rigidă de curățare a tamponului și un produs de curățare multifuncțional Verso. Puteți vedea procesul complet în articolul nostru Cum să vă păstrați tampoanele în stare maximă după fiecare Loc de munca.

Tampoanele de lustruit pentru mașină din microfibră, împreună cu tampoanele și aplicatoarele de lustruit manual, pot fi curățate și recondiționate exact în același mod ca și cârpele dvs. din microfibră, folosind Detergentul Microfibră Micro Wash. Puteți afla cum aici, în „Lavele auto din microfibră: obțineți prosopul potrivit pentru muncă”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu