Totalul afișărilor de pagină

luni, 17 iunie 2024

DEFECTE COMUNE SI MASINI DE POLISH

 Lustruirea eficientă a mașinii poate elimina numeroase defecte de vopsea și, deși nu poate eradica complet zgârieturile adânci și așchiile de piatră care au pătruns în straturile de bază și de grund (pentru că ați nivela suprafața mult prea mult), cu siguranță poate reduce aspectul lor prin rotunjirea marginilor dure pentru a înmuia modul în care lumina este reflectată înapoi în ochi.

Cele mai frecvente defecte pe care le întâlnim atunci când detaliem sunt...

SEMNE DE VÂRTEJ

Coșmarul clasic al timpului de spălare, acestea sunt, în esență, zgârieturi fine cauzate de tehnici proaste de curățare (și anume nu prespălarea eficientă și tragerea murdăriei pe suprafețe). Acestea au aspectul unei pânze de păianjen pe măsură ce soarele le lovește. Pentru a evidenția aceste și alte defecte în timpul etapelor de corecție, folosim o sursă de lumină puternică care este proiectată să imite soarele, cum ar fi Swirl Spotter Detailing Light. O lampă de detaliere bună este un instrument care este aproape la fel de important ca și o mașină de lustruit în sine.

ZGÂRIETURI FINE

Adesea cauzate de abraziunea cu gard viu sau îmbrăcăminte, acestea sunt zgârieturi foarte ușoare în stratul de lac vizibile deoarece refractează lumina într-un mod aleatoriu. Adesea veți descoperi că acestea sunt mult mai liniere decât semnele de vârtej.

GRAVARE CU APĂ ȘI ACID

Gravarea este cazul în care o substanță intră direct în stratul transparent sau stratul superior de vopsea, provocând un semn vizibil. Este rar, dar în unele cazuri în care substanțele corozive au fost lăsate suficient de mult timp, gravarea poate fi atât de gravă încât trece prin straturile superioare până la grund.

Principalele cauze ale gravării sunt excrementele de păsări (care conțin acid uric foarte corosiv) și ploaia acidă, care este provocată de excesul de dioxid de carbon și sulf din atmosferă, care se dizolvă în vapori de apă și apoi cade sub formă de apă de ploaie.

PETE DE APĂ

Acestea sunt semne de nivel de suprafață cauzate de impuritățile găsite în apa de la robinet. Spre deosebire de apa de ploaie obișnuită, apa de la robinet - chestiile pe care le folosim pentru a ne spăla mașinile - nu este deosebit de pură și conține tot felul de zăcăminte minerale. Dacă sunt lăsate să se usuce pe vopsea, aceste impurități sunt lăsate în urmă, înglobându-se în suprafață. Acesta este motivul pentru care este important să vă uscați vopseaua cu un prosop de uscare Aqua Deluxe sau cu un prosop de uscare cu mătase după fiecare spălare, astfel încât aceste impurități să nu aibă niciodată șansa de a se depune și de a mânca în stratul superior.

HOLOGRAME

Denumite uneori semne tampon sau urme tampon, acestea tind să provină din tehnici de rafinare slabe sau imediat după etapele de tăiere grosieră. Apărând adesea ca urme plictisitoare, îngrozitoare, acestea necesită lustruire în timpul etapelor de rafinare și finisare.

OXIDARE

Acest lucru poate fi eradicat și prin lustruire și este locul în care, în timp, moleculele de oxigen din aer reacționează cu vopseaua pentru a provoca un aspect lăptos, decolorat. Acest lucru este poate cel mai vizibil la mașinile roșii când se estompează prea roz, sau la mașinile negre în care devin gri.


REZULTATUL DORIT?

În afară de defectele pe care încercați să le eliminați, mai sunt câteva întrebări pe care trebuie să vi le puneți, iar răspunsurile vor dicta întotdeauna detaliile produselor, proceselor și timpului pe care îl utilizați pe parcurs.

Prima este cea mai importantă: ce rezultate cauți? Cu alte cuvinte, este o îmbunătățire într-o singură etapă pe care doriți să o întreprindeți? Este corectarea completă a vopselei înainte de aplicarea unui strat ceramic? Sau ești doar după un final uimitor pentru următorul spectacol? Puteți petrece orice, de la câteva ore pentru o îmbunătățire cu o singură etapă până la o săptămână sau mai mult pentru o corecție completă în mai multe etape. Deci, este important să planificați cât timp aveți la dispoziție și să aveți în vedere ce rezultate pot fi obținute.

Un alt aspect esențial este tipul de protecție pe care îl veți adăuga după ce vă rafinați vopseaua. Dacă este o mașină pe care doriți să o finisați cu o ceară tare, atunci din punct de vedere tehnic puteți utiliza orice compus sau lustruire pe vopseaua dvs., inclusiv cele care conțin deja o anumită protecție pe bază de ceară.

Dacă totuși, doriți să aplicați un strat ceramic dur, cum ar fi kitul nostru de protecție a vopselei Caramics, acestea nu sunt concepute pentru a fi aplicate peste o ceară, deoarece stratul de ceară va împiedica lipirea stratului de lacul proaspăt pregătit. În acest caz, poate fi folosit doar un produs precum One Step Single Stage Polish sau compușii cu mai multe etape.


COMBO-URI

S-ar putea să auziți detalierii vorbind despre combo-uri - toate acestea înseamnă o anumită combinație de tampon de lustruit și compus/luc care poate aduce rezultatul dorit. Se pare că toată lumea are combo-ul „magic” preferat, dar nu este în niciun caz un scenariu unic. Acestea sunt concepute pentru a fi modificate cu ușurință (prin schimbarea tamponului sau a produsului) pentru a compensa diferențele de severitate. defecte și variații ale durității straturilor de vopsea sau de strat transparent.

Lucrul cheie de reținut aici este că tampoanele de lustruit pentru mașină sunt, de asemenea, abrazive, acestea variază de la tampoane de tăiere/restaurare mai grosiere, la tampoane de lustruit medii și până la tampoane de rafinare fine. Deci, totul este despre obținerea amestecului corect (sau „combo”) de produs și tampon pentru lucrarea în mână. O corecție în mai multe etape poate necesita o etapă de tăiere, urmată de o etapă de lustruire și apoi o etapă de rafinare, cu fiecare având propriul său combo.

TEHNICI DE LUSTRUIRE

Modul în care este utilizat de fapt un anumit combo este, de asemenea, o parte importantă a modului în care funcționează. În termeni de bază, modul în care un polish auto sau un compus se defectează sau este „prelucrat” este esențial pentru a obține rezultatul dorit. Este esențial să vă integrați complet produsul în vopsea, indiferent dacă tăiați greoi ca parte a unui proces multiplu. corectarea etapei sau efectuarea unei singure îmbunătățiri de etapă cu Tripple.

Ideea este să vă asigurați că abrazivii din compus se descompun complet pentru a deveni mai puțin abrazivi și pentru a oferi un finisaj din ce în ce mai rafinat pe măsură ce lucrați. Gândiți-vă la asta ca pietre mari și ascuțite care sunt zdrobite împreună într-un butoi, în cele din urmă toate pietrele se vor rupe, cu marginile rotunjindu-se și pietrele mari vor deveni pietricele mai mici, făcându-le mai mici, mai netede și mai puțin abrazive. Acesta este ceea ce se întâmplă cu abrazivii din compus la nivel microscopic. În cele mai multe cazuri, trebuie să lucrați suficient de produs pentru ca acesta să devină limpede. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli la lustruirea mașinii, de obicei cauzată de încercarea de a aborda o zonă prea mare pentru mașina utilizată sau de încercarea de a termina lucrarea prea repede.

Zona ideală pentru lustruire este de aproximativ șase ori dimensiunea tamponului de lustruit, iar regula generală este să începi cu o viteză mică, lucrând mai multe treceri la o viteză mare, înainte de a lucra înapoi pentru o trecere finală la o viteză mică. pentru a vă asigura că produsul s-a defectat complet. De asemenea, este important să nu vă grăbiți prin fiecare trecere, mișcarea mașinii încet și fără probleme (dar și menținerea mereu în mișcare) este cheia. Aproximativ 2-3 cm pe secundă este un ritm ideal pentru prelucrare.

Singura excepție de la regulă este soluția noastră avansată de lustruire a mașinilor cu o singură etapă, care necesită încă câteva treceri pentru a fi realizată pe deplin. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de orice alt compus care se poate descompune doar ușor, One Step este conceput să înceapă ca un compus de tăiere, dar să se perfecționeze până la o lustruire fină. Asta înseamnă că poți face față unei tăieturi grele și, totuși, poți termina până aproape impecabil fără a schimba produsele și tampoanele pe parcurs.

Totuși, pentru corecții complete, în mai multe etape, este esențial să alegeți tamponul și lustruirea corecte pentru sarcina specială, iar acest lucru va necesita aproape întotdeauna testare. La urma urmei, nu toate vopseaua necesită restaurare și, la fel, nu toate vopseaua necesită o cantitate mare de rafinare. Deci, de ce să efectuați o corecție în trei etape când aveți nevoie doar de două sau chiar de o etapă?

Cu alte cuvinte, dacă nu este evident cu ce combo trebuie să începeți, faceți câteva teste cu cel mai bun compus și tampon și vedeți ce face. Dacă nu a dat suficientă mușcătură pentru a elimina defectele, încercați din nou cu următorul cel mai gros combo, apoi următorul și așa mai departe. Când aveți finisajul ideal de la test, atunci puteți începe corectarea lucrând înapoi de la combo grosier la fine.

POLIZOR ROTATIV

Folosit special pentru corectarea defectelor mai grele, un polizor rotativ are o livrare directă de putere asupra zonei de lustruit. Aceasta provine dintr-o rotație a padului non-orbital, ceea ce înseamnă că se rotesc într-o mișcare circulară pe o singură axă.

Indiferent de unghiul sau curbura panoului care urmează să fie corectat, un șlefuitor rotativ nu se va bloca și nici nu se va bloca prin aplicarea unei presiuni prea mari asupra mașinii. Acest lucru le face un instrument specializat pentru tăierea grea, unde este nevoie de o cantitate mare de căldură și frecare.

Marginile și zonele cu vopsea scăzută ar trebui evitate și, în cea mai mare parte, lustruitoarele rotative sunt folosite bine doar de profesioniști cu experiență. Deși se taie rapid, deoarece acumulează o cantitate uriașă de căldură sub tampon, ele trebuie tratate cu prudență pentru a preveni „lovirea” accidentală (în cazul în care ardeți prin stratul transparent sau straturile de vopsea). predominant în special pe margini și atunci când sunt utilizate pe materiale plastice vopsite, inclusiv barele de protecție, care nu disipă căldura la fel de eficient ca panourile metalice.

LUSTRUIT CU ACȚIUNE DUBLĂ

Capabil să efectueze îmbunătățiri și corecții în mai multe etape, fără a lăsa o urmă vizibilă, o mașină DA (sau orbitală aleatorie) folosește un ax care plutește liber pentru a promova rotația plăcuțelor în două direcții - ambele cercuri concentrice de la cap și o mișcare de circulație mai largă de la cap. ax. Acest tip de oscilație (uneori cunoscută sub numele de oscilație) reduce acumularea prematură de căldură sub tampon, o măsură de siguranță pentru a preveni arderea prin vopsea. „Aruncarea” unei mașini DA este pur și simplu cât de multă oscilație are în afara centrului și cu cât orbita este mai mare, cu atât suprafața este mai mare lustruită la un moment dat, dar de obicei, cu atât vibrația este mai mare.

De asemenea, un DA se va bloca (nu mai rotește pad-ul și pur și simplu vibrează) atunci când se aplică prea multă presiune, când mașina se află pe marginea pad-ului sau dacă mașina este ținută într-un unghi neuniform. Această blocare face ca un DA să fie mult mai sigur de utilizat decât un polizor rotativ, deoarece este aproape imposibil să ardeți prin straturile de strat transparent sau de vopsea.

Un instrument esențial atât pentru detalierii profesioniști, cât și pentru entuziaști, cele mai moderne mașini precum șlefuitoarele noastre cu dublă acțiune DPX și MPX sunt capabile să îndepărteze același tip de defecte grele ca și lustruitoarele rotative.

ACȚIUNE DUBLĂ DE ROTAȚIE FORȚATĂ

Aceasta este puțin mai neobișnuită și o mașină unică, care oferă un amestec de calități ale unei acțiuni duble și ale unui șlefuitor rotativ. Unitatea oscilează ca un DA pentru un grad de siguranță (promovând dispersarea căldurii), dar această acțiune este forțată pentru a preveni blocarea. Acest lucru dă un finisaj similar cu un polizor rotativ și face ca acest tip de mașină să fie ideală pentru tăierea și lustruirea panourilor curbate unde un DA poate fi înclinat să se blocheze. Din nou, fără o acțiune de blocare, este mai orientat spre utilizare profesională. Acest tip de mașină poate fi mai sigur de utilizat decât un rotativ, dar este totuși posibil să ardeți prin vopsea.


TIPURI DE VOPSEA

 De-a lungul anilor, tipul de vopsea aplicat autoturismelor a variat semnificativ, mai ales datorită noilor tehnologii, împreună cu reglementările de sănătate și siguranță pentru aplicarea vopselei. Utilizarea otrăvurilor precum cianura în vopsea era mai comună, împreună cu o mulțime de alte ingrediente toxice, iar vopseaua este ceva destul de urâtă până în ziua de azi. Dar chiar și așa, noile reglementări pentru a face vopseaua mai sigură de aplicat și mai ecologică atunci când este eliberată în atmosferă înseamnă că ingredientele se schimbă în mod regulat. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu există o listă relativ rapidă și simplă a fiecărui tip de vopsea care există. S-au scris multe cărți pe această temă.

Vestea bună este că nu trebuie să știm din ce este făcut pentru a o lustrui, nici nu trebuie să știm dacă este o vopsea care moare la aer sau una care folosește un întăritor separat pentru a se întări. Ceea ce este de remarcat aici este că, în cea mai mare parte, vopseaua dvs. se va încadra în una din două categorii...

VOPSEA ÎNTR-O SINGURĂ ETAPĂ

Vehiculele clasice și de epocă tind să aibă vopsea într-o singură etapă, care își ia numele deoarece poate fi (dar nu este întotdeauna) aplicată într-o singură etapă. Practic, acest tip de vopsea constă doar din stratul de pigment de culoare (strat de bază), care este aplicat pe panou peste un strat de grund. Secțiunea transversală rezultată arată astfel: panou - grund - strat de culoare.

Având în vedere acest lucru, atunci când lustruiți vopsea cu o singură etapă, de fapt abraziți stratul superior al stratului de culoare, motiv pentru care este posibil să observați că pigmentul este transferat în compus și tampon. Cu excepția cazului în care acea culoare este grundul, desigur, nu înseamnă că ai ars. Cu toate acestea, pe vopsea în două etape, este o poveste foarte diferită.

VOPSEA ÎN DOUĂ ETAPE

Aproape fiecare mașină de la mijlocul anilor 1980 folosește vopsea în două etape. Aceasta înseamnă că vopseaua (deasupra stratului de grund) se aplică în două etape - stratul de bază colorat, urmat de un strat protector (lac). Acestea includ vopsele metalice și sidefate care au pulbere de aluminiu sau cristale ceramice amestecate în stratul de bază pentru a reflecta și refracta lumina, aducând strălucire. Vopselele de bomboane sunt similare în aplicare, dar, în esență, își capătă aspectul extra-profund din mai multe straturi de lac colorat.

Deci, având în vedere acest lucru, vopsea în două etape înseamnă că nu atingeți deloc pigmentul de culoare, ci doar stratul transparent. Acest lucru poate fi asemănat cu privirea pe o fereastră. Când lustruiți stratul transparent, în esență, curățați orice defecte de pe geamul ferestrei pentru a-i oferi mai multă claritate, oferind o vedere mult mai bună a ceea ce este pe cealaltă parte.

Deși este întotdeauna mai dur decât un strat de bază, duritatea lacului dvs. va varia, de asemenea, de la marcă la marcă (și chiar de la mașină la mașină) și, cu cât stratul transparent este mai dur, cu atât este mai greu de lustruit. În unele cazuri, diferența se poate datora pur și simplu la locația producătorului și la piața de origine. Mașinile germane, de exemplu, tind să aibă un strat transparent foarte dur. Mulți atribuie acest lucru faptului că este ilegal să vă spălați mașina pe stradă în Germania, așa că, probabil, mașinile germane trebuie să fie mai rezistente la abraziune, deoarece sunt curățate doar la spălătoria auto locală. Ideea este că lustruirea unei mașini poate fi diferită de lustruirea alteia, motiv pentru care testăm întotdeauna zonele și avem tendința de a fi precauți atunci când alegem compuși și combo.

Cu excepția cazului în care sunteți un detalier profesionist care se confruntă și cu o schimbare uriașă de mașini diferite, este extrem de probabil ca orice mașină pe care o detaliați să fie relativ modernă și să se încadreze în categoria vopselei în două etape.


CÂT DE DEPARTE POȚI LUSTRUI?

Grosimea vopselei este măsurată în microni și, din nou, variază de la producător la producător. De asemenea, este adevărat să spunem că vopseaua cu o singură etapă tinde să fie mai subțire (și mai moale), dar, în medie, vopseaua OEM în două etape va avea o grosime de aproximativ 100-140 de microni. Acesta constă din stratul de grund (12-40 microni), stratul de bază (25-40 microni) și stratul transparent puțin mai gros (45-70 microni). Pentru a pune acest lucru în context, 70 de microni este în jur de grosimea unui păr uman.

După cum vă puteți imagina, munca numărul unu este să vă asigurați că există un strat suficient de lustruit - doar unul dintre motivele pentru care detalierii profesioniști folosesc indicatori de adâncime a vopselei, mai ales atunci când nu cunosc istoria vehiculului. Când eliminați complet orice defect de vopsea, nivelați efectiv întreaga suprafață până la partea inferioară a defectului. 
Celălalt motiv este că multe mașini au avut retușuri și panouri revopsite prin reparații în curs, indicate de citiri neobișnuit de groase pe ecartament. Este o practică obișnuită ca aceste panouri să fie suflate sau amestecate, astfel încât reparația să fie mai puțin vizibilă. Când lustruiți mașina, este important să evitați aceste zone pentru a vă asigura că nu sunt dezvăluite margini dure.

Toate acestea pot suna puțin înfricoșătoare, desigur, dar adevărul este că marea majoritate a mașinilor pe care probabil le detaliați vor avea o mulțime de strat transparent și aproape întotdeauna veți cunoaște istoria, inclusiv orice zone de evitat. O singură etapă îndepărtează o cantitate infimă de suprafață - între 1-2 microni de strat transparent pentru rafinare fină și 5-6 microni pentru tăiere grea.