Tutorial pentru pictarea unui tren de aterizare
Iată un tutorial în care vă prezentăm toate particularitățile tehnicilor folosite la vopsirea oricărui șasiu, fie că este vorba de mașină, quad, motocicletă, ULM sau orice alt șasiu. Iată pașii cheie de urmat pentru a picta un cadru, împreună cu instrumentele și produsele pe care le recomandăm. În special, vom vedea cele mai bune opțiuni și diferitele posibilități care sunt posibile în ceea ce privește vopsirea finală a șasiului.
Instrucțiuni pentru vopsirea unui șasiu în 3 pași
Pasul 1 ► Pregătiți substratul
Pasul 2 ► Aplicați un grund
Pasul 3 ► Aplicați stratul final
Unelte și consumabile
♦ Slefuitor
♦ Pistol de vopsea
♦ Foi de șlefuit
♦ Burete de șlefuit
Produsele necesare pentru vopsirea unui șasiu
♦ Degresanți
♦ Umpluturi din aluminiu
♦ Grunduri pentru anumite metale*
♦ Straturi de finisare*
Cum vopsesc un șasiu?
Pasul 1 ► Pregătirea suprafeței
Un șasiu este un cadru metalic care formează cadrul central care susține caroseria, roțile, motorul etc. Este important să se păstreze natura materialului care formează această structură de susținere esențială, acordând prioritate tratamentului curativ și tratamentului preventiv împotriva oxidării.
Scoateți sau acoperiți
Aveți libertatea de a alege dacă să îndepărtați învelișul existent pe un cadru sau să îl acoperiți.
Pentru a îndepărta vopseaua veche, există următoarele soluții:
→ decapare chimică cu un decapant
→ sablare, sablare
Dacă șasiul mașinii este în stare bună, este posibil să îl acoperiți cu vopsea nouă pentru a crește grosimea stratului de protecție și, astfel, a proteja eficient șasiul metalic de coroziune.
Pentru un cadru vizibil pe care vrei să-l pictezi și să pătezi cu un finisaj atrăgător din punct de vedere vizual și dacă ești dispus să te asumi de această lucrare importantă, poate fi o idee bună să optezi pentru decapare sau șlefuire.
Decapare chimică
Folosim un decapant puternic pe care îl aplicăm fie cu un spray, fie cu un pistol. Trebuie să lăsați produsul să funcționeze și să dizolvați culoarea. În funcție de vârsta și grosimea vopselei, este adesea necesar să repetați procesul cu mai multe straturi de decapant. Reziduurile de vopsea pot fi apoi îndepărtate cu un aparat de curățat cu înaltă presiune.
Întregul cadru expus trebuie degresat cu un degresant sau solvent folosind un burete abraziv și hârtie absorbantă.
Examinați starea vopselei
Când se aplică direct pe vopseaua veche, trebuie efectuată o examinare atentă a suprafeței vechi pentru a căuta zone de vopsea în stare proastă. Vopseaua crăpată, slăbită și fragilă trebuie îndepărtată cu o perie de sârmă sau o spatulă. Întreaga zonă înconjurătoare trebuie șlefuită până la metal.
Este important să căutați toate sursele de coroziune. Această boală care afectează metalul se poate dezvolta și după revopsire și acoperire. Este important să îndepărtați toate petele de rugină prin șlefuire.
Reparați șasiul
Se pot efectua lucrări de sudare și, dacă este necesar, se pot face mici reparații cu umplutură. Umplutura din aluminiu este utilizată pe cadrele metalice.
Slefuire si degresare
Dacă cadrul metalic este gol sau vopsit, în ambele cazuri este esențial să îl șlefuiți cu hârtie P320 pentru a vă asigura că grundul sau vopseaua de aplicat aderă perfect și este garantată.
După șlefuire, suprafața trebuie curățată, în special cu un degresant, pentru a îndepărta toți contaminanții invizibili cu ochiul liber, în special reziduurile de grăsime.
Pasul 2 ► Aplicarea unui grund pe șasiu
Acest strat primar are o dublă funcție: poate adera la metalul gol și protejează metalul de coroziune.
Grundul are așadar atât o funcție de adeziv, cât și o funcție de protecție. Există grunduri cu funcție generală care permit agățarea și nivelarea, dar nu sunt grunduri specifice și de aceea efectul lor protector este mult mai redus.
Dacă doriți să nivelați un șasiu, este mai bine să aplicați două tipuri de grund unul peste altul.
⚠ Există metale feroase și neferoase: nu trebuie folosit același grund pentru fiecare dintre aceste două tipuri de metale:
Grund AS801 pentru metal : Este un grund disponibil pe alb sau negru și este foarte eficient pe toate metalele feroase, cum ar fi oțelul. Se aplica in 2 straturi si se usuca foarte repede.
Grund de aluminiu P714 : Este un grund de tip „SPALARE” care este eficient pe multe metale si este folosit in principal pe aluminiu. Este disponibil și pe alb, gri sau negru. Se aplică în două straturi și se usucă rapid.
Grund BESA F294 : Este un grund cu două componente de înaltă performanță pentru uz industrial. Datorită formulei sale epoxidice, este extrem de eficient pe majoritatea metalelor și oferă protecție de durată împotriva celor mai extreme condiții de uzură.
Uscarea și acoperirea grundului
Se recomandă să așteptați până când grundul este complet uscat înainte de a continua cu lucrările rămase. Odată ce grundul este complet uscat, acesta continuă să se întărească și aderența crește treptat în timp, atingând un maxim după câteva zile.
Înainte de a putea aplica stratul final, trebuie să șlefuiți grundul. De fapt, nu este posibilă aplicarea unei vopsele peste un grund fără a crea mai întâi condițiile necesare pentru o bună aderență.
→ Slefuirea se poate face cu hartie abraziva P400 sau P500 sau cu un burete de slefuit verde. Imediat după șlefuire, curățați cu degresant și o cârpă curată pentru a îndepărta amprentele și reziduurile de șlefuire.
Pasul 3 ► Aplicarea stratului final
Există 3 opțiuni principale pentru a realiza o lucrare de vopsire a caroseriei foarte frumoasă.
Opțiunea 1/ Lac lucios direct: opțiunea de frumusețe
Acesta este un strat lucios foarte durabil. Acest produs este furnizat ca set complet, adică cu un lac, un întăritor și un diluant. Prin urmare, este un produs poliuretanic bicomponent.
Este un finisaj de înaltă calitate care este de obicei folosit pentru caroserii de camioane și, de asemenea, pentru toate mașinile mai vechi. Acest tip de vopsire asigură o durată de viață foarte lungă și o protecție perfectă a șasiului împotriva tuturor stropilor de apă sau de produse, dar și împotriva frigului sau căldurii, dar și împotriva abraziunii.
Aceste vopsele, cunoscute sub numele de „lucire directă”, pot fi aplicate cu ușurință cu un pistol de pulverizare. Aplicarea se efectuează cu două straturi de pulverizare la intervale de 10 minute.
Există o variantă și mai rezistentă (poliuretan poliester 2K), pe care o oferim sub denumirea Hi-Gloss Black Lacquer .
Există o versiune alb-negru în ghiveci sau spray 2K și, de asemenea, o versiune pe care o putem nuanța în orice culoare din diagrama de culori RAL sau PANTONE: Acesta este lacul colorat PU la cerere .
Opțiunea 2/ RAPTOR: Opțiunea de rezistență
Acesta este un produs unic de acest fel, extrem de rezistent, extrem de gros, folosit in mod normal pentru sasiu dar si pentru vopsirea tomberonelor 4x4.
Acoperirea RAPTOR este de culoare neagră și atât de groasă încât este nevoie de un pistol blaxon pentru a o pulveriza. Este un produs epoxidic bicomponent. Vine într-un set complet care face aplicarea practică și ușoară.
Pe langa rezistenta si durabilitatea sa remarcabila, este un produs care adera aproape oriunde si permite aplicarea unei grosimi exceptionale de cativa milimetri fara riscul de a se lasa.
Oferim RAPTOR într-o versiune transparentă, care vă permite să-l nuanțați în culoarea dorită datorită nuanțelor noastre concentrate.
Opțiunea 3/Efecte speciale Finisaje: opțiunea Personalizat.
Atunci când vopsiți un quad, o motocicletă sau orice alt tip de mașină unde șasiul este vizibil, este posibilă integrarea decorului acestui șasiu cu vopsirea carenelor.
Aceasta înseamnă că este posibil să se aplice pe suprafețele tuburilor ramelor vopsele sidefate, metalice, bomboane sau chiar cameleon sau fluorescente. Iată procesul:
A/ A fundal
Este necesar să pregătiți cu atenție fundalul prin aplicarea unui grund (alb sau negru) în funcție de vopseaua cu efect special care se va aplica și șlefuirea acestuia cu hârtie P500.
Fundal alb: culoare fluorescentă, culoare perla deschisă sau deschisă, culoare fosforescentă.
Fundal negru: vopsea cameleon, vopsea metalizata, vopsea perla inchisa.
B/ Vopseaua
Vopseaua se aplica cu pistolul de pulverizare in mai multe straturi pana ce suprafata este acoperita si se obtine culoarea optima. Desigur, pentru a economisi vopsea, pistolul trebuie setat la un jet dens.
Este foarte important să continuați cu vopsirea înainte ca vopseaua să fie complet uscată pentru a asigura o bună coeziune între cele două straturi, ceea ce este esențial pentru un cadru.
C/ Lacul
Lacul ajută la protejarea vopselei și în același timp o face să strălucească.
Folosim o vopsea pentru caroserie din poliuretan acrilic 2K.
Este recomandat să urmați cu strictețe instrucțiunile și să vă limitați la cele două straturi de luciu recomandate pentru majoritatea vopselelor. Nu este indicat sa aplicati mai multe straturi si o grosime mare pe rame deoarece cu cat este mai multa grosime, cu atat este mai mare riscul de fisuri si delaminare in caz de impact.
Cadrele pot fi supuse unor șocuri și impacturi mai mari. Poate fi util să adăugați o cantitate foarte mică de aditiv flexibilizant la vopsea . O vopsea prea dură poate fi mai predispusă la crăpare, în timp ce o vopsea mai moale poate fi mai capabilă să absoarbă șocurile fără să se crape.