Totalul afișărilor de pagină

luni, 20 noiembrie 2023

Cum să șlefuiești plasticul umed - 7 pași simpli

 Slefuirea umeda este una dintre cele mai bune metode pentru indepartarea zgarieturilor minore de pe suprafetele din metal, lemn si plastic. Am discutat deja despre cum să șlefuim piesele din plastic înainte de vopsire . În acest articol vă vom explica cum puteți șlefui plasticul umed. De asemenea, explicăm granulele de șmirghel pentru șlefuirea umedă și întregul proces în instrucțiuni pas cu pas.

Cum funcționează șlefuirea umedă?

Slefuirea umeda foloseste apa sau alt lubrifiant pentru a indeparta componentele, particulele abrazive, praful sau alti contaminanti in timpul procesului de slefuire. Slefuirea umeda se poate face cu hartie abraziva umeda si uscata plasata in jurul blocurilor de slefuit sau masinilor (de obicei masini de slefuit electrice). Hârtie abrazivă umedă uscată

În șlefuirea umedă, șmirghelul este înmuiat cu apă sau cu soluție lichidă disponibilă înainte de șlefuire pentru a reduce frecarea. În timpul șlefuirii, se recomandă să pulverizați suprafața cu o sticlă de pulverizare pentru a menține atât suprafața, cât și șmirghelul umede.

De asemenea, cel mai bine este să folosiți un amestec de apă și puțin lichid de spălat vase, astfel încât tensiunea superficială a apei să fie redusă și șmirghel pentru plastic  și material să fie bine umezit.

De ce nisip umed plastic?

Este important să înțelegem motivul pentru care recomandăm tehnica de șlefuire umedă a plasticului față de tehnica tipică de șlefuire uscată pentru alte tipuri de suprafețe.

Frecarea hârtiei abrazive pe plastic creează frecare. Acum este cunoscut faptul că frecarea creează căldură. Spre deosebire de șlefuirea metalului  sau a lemnului, plasticul nu necesită căldură. Prin urmare, chiar și cea mai mică căldură poate înmuia, mototoli sau compromite plasticul, ceea ce vă poate strica proiectul.

Desigur, fără șlefuire, suprafața de plastic va rămâne neuniformă și exact acesta este scopul șlefuirii unei suprafețe. Prin urmare, șlefuirea umedă este cea mai bună metodă de a da plasticului o suprafață strălucitoare și netedă.Slefuirea umeda asigura o suprafata neteda

Cum se șlefuiește plasticul umed? Instrucțiuni și sfaturi pas cu pas

1. Adună-ți uneltele

Uneltele sau obiectele de care aveți nevoie atunci când șlefuiți umed plasticul sunt șmirghel cu granulație adecvată.

  • În funcție de nevoile dvs. și de rugozitatea obiectului, puteți începe cu șmirghel cu granulație mai mică, cum ar fi: B. cu granulaţie 200.
  • Granulația mai mare poate fi 400, 500, 600 și 800. În funcție de rezultatul dorit, uneori se folosește șmirghel cu granulație 1200
  • Un recipient pentru apă, un amestec de detergent (sau alt abraziv umed).
  • O cârpă pentru îndepărtarea prafului și murdăriei.
  • Și, în sfârșit, obiectul tău de plastic.

2. Pregătește-ți obiectul din plastic

Curățați articolul la care lucrați. Curățați-l cu un amestec de apă și săpun de vase. De asemenea, puteți folosi o soluție de apă și oțet pentru a îndepărta murdăria și murdăria.

Așezați obiectul pe o suprafață plană, astfel încât să nu se miște în timp ce lucrați. Dacă este posibil, asigurați folie de plastic astfel încât să nu se miște în timpul șlefuirii.

3. Pregătiți-vă obiectul de plastic înfășurând șmirghel în jurul blocului de șlefuit

Apoi, trebuie să țineți șmirghel într-o poziție în care să nu se miște singur și să nu strice obiectul. Deși poți folosi în continuare șmirghel direct, blocul de șlefuit îl face și mai convenabil. Se recomandă utilizarea rolelor de șmirghel,  deoarece acestea pot fi ușor ajustate ca dimensiune.

Înfășurați șmirghel sau foaia de șmirghel în jurul blocului. Blocul poate fi din lemn sau plută, care ține mai bine hârtia datorită laturilor sale netede și plate.Înfășurați șmirghel în jurul blocului de șlefuit

4. Saturează-ți șmirghel cu lichid

Pe piață există diferiți lubrifianți pe care îi puteți folosi pentru șlefuirea umedă: pe bază de silicon, uleiuri minerale sau hidrocarburi sintetice. Sunt considerați cel mai bun lubrifiant pentru plastic la șlefuirea umedă.

Înainte de șlefuire umedă, scufundați blocul de șmirghel în soluția de apă, astfel încât să absoarbă soluția lichidă (înmuiați timp de 2-4 ore).

Încă trebuie să lubrifiați șmirghel în timp ce lucrați. Pentru a face acest lucru, utilizați o sticlă de pulverizare pentru a pulveriza obiectul cu lubrifianți în timpul șlefuirii. Începeți cu șlefuirea uscată (1-2 treceri) și apoi treceți la șlefuirea umedă.

5. Începeți șlefuirea umedă

De obicei începem cu șmirghel cu granulație 600 , deoarece plasticul nu este la fel de dur ca metalul. Dar și aici depinde de materialul dumneavoastră plastic și de starea acestuia (aspră sau netedă). Dacă panoul de plastic are cele mai adânci zgârieturi, începeți cu șmirghel cu granulație de 80.

Slefuiți în direcția zgârieturilor sau într-o mișcare circulară. Dacă nu folosiți un bloc de șlefuit, cel mai bine este să apucați șmirghel cu palma și să șlefuiți suprafața.

După câteva treceri, treceți la șmirghel cu granulație 200-400 și continuați să treceți la granulație mai mare până când obțineți rezultatul. De obicei folosim șmirghel cu granulație 800, 1200 și 1500.

începeți șlefuirea umedă a plasticului

Este recomandat să folosiți discuri de șlefuit cu velcro de 6 inchi pentru a obține un rezultat neted și uniform, deoarece atașamentul cu velcro permite schimbări rapide ale granulației. Discurile sunt, de asemenea, durabile și de lungă durată, ceea ce le face o alegere excelentă pentru șlefuirea suprafețelor mai mari.

6. Verificați rezultatele de măcinare

După șlefuire, puteți șterge suprafața cu o cârpă din microfibră pentru a vedea dacă rezultatul a fost atins.

De asemenea, puteți verifica rezultatul șlefuirii cu degetele. Funcționează ca și cum ai freca degetul pe obiectul din plastic pentru a verifica dacă este dur sau are pete aspre. Dacă există, treceți la un șmirghel cu granulație mai mare și continuați șlefuirea până când aveți nevoie de denivelări.

7. Retusuri finale

Dacă obții rezultate bune din asta, este grozav. Dacă nu, puteți trece la șmirghel cu granulație mai mare (1200 sau 1500) pentru finisare. Pentru a obține rezultate strălucitoare, puteți folosi produse de lustruire pe obiectul dvs. de plastic.

Poți șlefui plasticul umed cu un șlefuitor electric?

Slefuirea umeda a plasticului cu o slefuitoare electrica

Pentru șlefuirea umedă a suprafețelor din plastic puteți folosi un șlefuitor orbital, deși vă recomandăm un model cu dublă acțiune. Pe piață există o serie de șlefuitoare rezistente la apă. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor folosesc o mașină de șlefuit obișnuită cu dublă acțiune pentru șlefuirea umedă și nu au avut niciodată probleme, deoarece scufundă doar plăcuțele în apă, nu întregul tampon de șlefuit.

Pentru șlefuirea manuală,  vă recomandăm un bloc de șlefuit dacă este o suprafață mică. Cu toate acestea, dacă lucrați cu suprafețe mai mari care necesită multă muncă, vă recomandăm în schimb o șlefuitoare electrică.

Ce materiale plastice pot fi șlefuite umede?

Puteți uda materiale precum ABS, policarbonat, acril și fibră de sticlă. Cu toate acestea, asigurați-vă că exersați pe o zonă mică a suprafeței înainte de a continua cu șlefuirea umedă. Astfel te poți asigura că materialul plastic nu este periculos.

concluzie

În rezumat, șlefuirea umedă este cea mai bună metodă de a da unui articol din plastic o suprafață strălucitoare și netedă. Spre deosebire de șlefuirea uscată, șlefuirea umedă folosește apă sau alt lubrifiant pentru a îndepărta particulele abrazive, praful sau alți contaminanți în timpul procesului de șlefuire. Cu instrumentele și tehnica potrivite, șlefuirea umedă poate transforma aspectul articolelor din plastic și le poate face să arate ca noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu