Tehnici de vopsire auto: instrucțiuni generale
Tutorialele noastre explică toate specificul tehnicilor folosite la vopsirea tuturor vehiculelor și transportatoarelor. Primul și cel mai important dintre aceste tutoriale se numește „Cum să pictezi o mașină?”
În acest tutorial vom introduce tehnicile de bază ale vopsirii caroseriei care vă vor permite să vopsiți o mașină întreagă în 7 pași.
Am scris un alt tutorial care este puțin diferit, deoarece este vorba despre retușarea parțială a unei mașini. Alte tutoriale sunt specializate în aplicarea materialelor de umplutură și a diverselor grunduri. Acest articol nu descrie pașii pentru îndepărtarea și dezasamblarea denturilor.
Cum să pictezi o mașină în 7 pași:
Pasul 1 ► Slefuiți și degresați
Pasul 2 ► Aplicați mascarea
Pasul 3 ► Aplicați grund și apoi șlefuiți
Pasul 4 ► Pregătiți zona de lucru și uneltele
Pasul 5 ► Vopsiți mașina
Pasul 6 ► Aplicați strat transparent
Pasul 7 ► Lustruiți și lustruiți (opțional)
⚠ Înainte de a începe să vopsiți o mașină și de a trece la aplicare, este foarte important să vă pregătiți bine proiectul studiind diferitele instrucțiuni de utilizare a produselor și, de asemenea, imaginându-vă diferitele faze și posibilele dificultăți. Vopseaua auto este un sistem cu mai multe straturi și este important să înțelegeți pe deplin utilizarea și specificul fiecărui produs.
Fiecare vehicul este diferit ca formă și dimensiune. Este important să vă pregătiți bine munca în general în arta picturii auto. Este esențial să lucrezi cu cea mai mare curățenie, răbdare și precizie. Orice nerespectare a acestor reguli pune pictorul în pericol de a face greșeli care pot apărea în diferite etape ale picturii.
Randamentul produselor gata de utilizare (amestecate și diluate) |
Grund: 1L = 4/6m² |
Lipsa: 1L = 5m² |
Strat transparent: 5 m² |
Cum vopsesc o mașină? Fazele de pregătire
Pasul 1: Slefuiți și degresați
Primul pas este șlefuirea. Această acțiune are mai multe utilizări:
1 – Permite ca diferitele produse să adere la suprafața vopselei vechi.
2 – Vă permite să eliminați defectele minore și să perfecționați suprafața. În plus, lipsa strălucirii după șlefuire și curățare facilitează detectarea vizuală a defectelor.
⚠ Măcinarea nu înseamnă săpat. Nu implică îndepărtarea întregii vopsele din mașină. Slefuirea ramane un proces superficial care zgarie stratul de vopsea. Îndepărtarea lacului, vopselei sau grundului nu este necesară.
Cum șlefuiești vopseaua de mașină?
→ Este posibil să utilizați o șlefuitoare electrică, pneumatică sau alimentată cu baterii. Slefuitorul trebuie să fie un șlefuitor orbital.
→ Este posibilă șlefuirea manuală. În acest caz, trebuie să utilizați un bloc de șlefuit, astfel încât vopseaua mașinii să fie șlefuită plat (mâna urmărește defectele și nu le îndepărtează).
Ce șmirghel să folosesc?
→ Dacă urmează să fie aplicat un grund, șlefuiți cu P320.
→ Dacă doriți să aplicați vopsea, trebuie să șlefuiți cu P500.
⚠ Când vopsiți o mașină, este important să acordați atenție boabelor abrazive.
Îndepărtarea prafului de pe șlefuire
→ Pentru a îndepărta reziduurile de șlefuire, care sunt praf foarte fin, folosim de obicei o suflantă pneumatică.
→ De asemenea, este posibilă curățarea caroseriei șlefuite cu apă.
Nu colectați praful de șlefuit cu un tampon adeziv.
Degresați înainte de a vopsi mașina.
Acest lucru creează o suprafață mată care este aproape gata pentru vopsire.
Suprafața este apoi uscată, șlefuită și prăfuită. Apoi trebuie degresat cu un degresant anti-silicon .
Degresantul este un solvent eficient pentru adezivi, siliconi, ceara, reziduuri grase, combustibili, amprente si nu ataca vopselele sau materialele plastice.
⚠ Degresantul se aplica pe suprafata cu hartie sau carpa/hartie. Acesta trebuie îndepărtat imediat (înainte de 60 de secunde) „preluând” degresantul cu o hârtie curată înainte de a vopsi o mașină. Dacă degresantul rămâne pe suprafață, acesta va provoca daune grave straturilor superioare de vopsea.
Pasul 2: Aplicați mascarea
Unele părți ale mașinii pot și ar trebui să fie dezasamblate și îndepărtate. Dacă acest lucru nu este posibil, zonele care nu trebuie vopsite trebuie protejate prin mascarea lor cu bandă adezivă.
Suprafetele pe care se aplica adezivii au fost degresate in prealabil ca si restul caroseriei: acest lucru permite adezivilor sa adere perfect si nu se vor crea gauri la pulverizarea vopselei auto. Dacă o zonă este prost protejată, stropii de vopsea se vor depune pe suprafață și va trebui să folosiți diluant pentru a îndepărta vopseaua uscată.
Diferiții adezivi
- Bandă de hârtie: este cea mai des folosită și este disponibilă în mai multe dimensiuni (24, 48, 96 mm).
- Folie de plastic/ prelata de plastic cu banda adeziva
- Linie adeziva fina din PVC : Aceasta este extrem de flexibila si va permite sa urmati orice contur al pieselor greu de marcat, cum ar fi materialele plastice si cauciucul.
Cum se aplică adezivii de marcare?
Nu are rost să apăsați prea tare adezivul pe corp. Pur și simplu apăsați pe ele cu greutatea mâinii, astfel încât să poată fi îndepărtate cu ușurință când lucrarea este terminată. Toate tăieturile se fac cu bisturiu .
Dacă doriți să vopsiți o mașină, trebuie să planificați modul în care se va face aplicarea vopselei pe interior, deoarece mașina nu poate fi vopsită în mai multe treceri (de exemplu, pe interiorul ușii) fără a fi nevoie să aplicați un chenar sau un marcaj inestetic.
Pasul 3: Aplicați grund, apoi șlefuiți
Există o mare varietate de grunduri . Un tutorial este dedicat exclusiv acestui subiect: Cum să alegi grundul potrivit pentru caroserie?
Pentru a spune simplu, atunci când vopsiți o mașină, cu excepția anumitor cazuri speciale (metal goale, plastic goale), nu este necesară amorsa de aderență.
Utilizarea unui grund de umplutură (denumit în mod obișnuit grund) nu este întotdeauna necesară.
Un grund este necesar în următoarele cazuri:
A fost aplicat material de umplutură
Fondul nu are o culoare uniformă
Codul de culoare al mașinii este sidefat
În aceste cazuri, este necesar un grund pentru a restabili starea perfectă a suprafeței și pentru a crea o culoare de fundal omogenă (de exemplu, GR RAL 7040).
Aplicarea grundului și șlefuirea este ultimul pas pregătitor înainte de aplicarea vopselei auto.
Aplicarea și uscarea grundului
Trebuie aplicată cantitatea minimă necesară. Aplicăm mai multe straturi doar atunci când este necesar, adică atunci când suprafața este puternic deteriorată (zgârieturi, umplutură). Aplicarea produselor nu necesită o mare precizie.
Grundul este un produs destul de gros. Textura sa este ușoară și pudră. Se usuca rapid si este usor de slefuit.
Slefuirea grundului
Slefuiti grundul cu hartie abraziva P500 pana obtineti o suprafata complet neteda si fara cusur: daca treceti mana goala pe suprafata grundului slefuit, nu trebuie sa simtiti nicio imperfectiune. Se recomandă să îndepărtați cât mai mult grund fără a trece prin el, adică fără a ajunge la culoarea de bază.
Degresați înainte de a vopsi mașina.
♣ Nu, într-adevăr nu există grund „autonivelant” care să poată fi refinisat direct fără șlefuire.
Pasul 4: Pregătiți zona de lucru și uneltele
Zona de lucru
Vopsirea unei mașini are loc într-o cabină de vopsire. Două motoare împing și aspiră aerul cu o mișcare verticală de aproximativ 1 m/s. Există cabine de vopsire cu mișcare orizontală a aerului. Este posibil să folosiți cabine gonflabile, iar unii își construiesc propria cabină de vopsit.
Circulația aerului este unul dintre cele mai importante puncte. Vaporii de vopsea trebuie extrași, altfel vor cădea pe caroserie și vor forma o suprafață pudră sau granulată.
Zona de lucru pentru vopsirea mașinii trebuie să fie cât mai curată. Praful trebuie îndepărtat cu o suflantă. Acest praf poate fi găsit pe suprafața caroseriei, dar și pe podeaua din jur, pereți și chiar pe hainele sau părul pictorului.
Dacă doriți să obțineți un finisaj perfect, nu este cu adevărat posibil să vopsiți o mașină întreagă fără o cabină de vopsire. Cu toate acestea, este foarte posibil să se efectueze vopsirea parțială fără cabină. În acest caz, se recomandă îndepărtarea întregului praf de pe pereți și podele prin pulverizare cu apă.
Instrumentul
Pictorul trebuie să aibă cel puțin două pistoale de vopsea: primul este rezervat pentru grunduri, iar al doilea poate fi un pistol de înaltă calitate folosit în principal pentru finisarea vopselei și lacului.
Pistoalele de vopsea trebuie să fie absolut curate și în stare de funcționare deoarece odată ce motoarele sunt pornite și vopseaua este amestecată, vopsitorul trebuie să se poată concentra pe deplin asupra aplicării.
Pentru a picta acoperișul unei mașini, trebuie pregătită o bancă pe care pictorul să se urce.
Alimentarea cu aer este foarte importantă: aerul trebuie filtrat folosind filtre atașate la ieșirea compresorului.
Consumabilele și accesoriile includ un costum complet, respirator, mănuși de vinil și un tampon adeziv.
Condiții atmosferice
Pentru vopsire aveți nevoie de un mediu uscat și ușor cald (aprox. 20°C).
Pasul 5: Vopsiți mașina
Tip de culoare
Vopsele spray:
Acestea sunt în esență vopsele pe bază de solvenți care sunt gata de utilizare, adică sunt deja diluate. Toți aerosolii conțin parțial propulsor și parțial culoare (în general doar 100 ml per aerosol).
Vopsele în ghivece:
Vopselele pentru vopsirea unei mașini astăzi sunt formulate ca vopsele pe bază de apă sau pe bază de solvenți, dar în toate cazurile sunt vopsele care trebuie vopsite. Acestea sunt vopsele monocomponente (care nu necesita un intaritor) care sunt foarte subtiri, usor de aplicat si se usuca foarte repede.
Vopselele moderne pentru vehicule sunt în esență vopsele complexe pe bază de pigmenți metalici sau sidefați. Aceste compoziții fac imposibilă utilizarea unor formule vechi de vopsele lucioase cu două componente (denumite în mod obișnuit „lucire directă 2K”).
♣ Vopselele pe bază de solvenți au multe avantaje față de vopselele „hidro”: se usucă mai repede, sunt mai subțiri, mai ușor de șlefuit sau acoperit și durează mai mult.
Cerințe și performanță
Este necesar să se calculeze cantitatea necesară de vopsea ținând cont de o cantitate suplimentară.
În general, consumul de vopsea variază doar puțin de la culoare la culoare: pictorul se poate aștepta la o acoperire de 1 litru de vopsea pură la 12 m² atunci când aplică un strat.
Sunt necesare două straturi, deci consumul final este de 1 l la 6 m² pentru 2 straturi.
Diluantul nu este, desigur, inclus în calculul randamentului, deoarece este un produs 100% evaporabil.
Amestecarea vopselei
Vopseaua trebuie întotdeauna diluată astfel încât să fie suficient de fluidă.
Diluarea vopselelor pe bază de solvenți este complet gratuită și depinde de preferințele individuale. Amestecarea se poate face cu o cană de măsurat sau o cântar.
În general, diluția este de 50-70%.
Exemplu: Vopsea 100% + Diluant 50-70%.
În domeniul picturii corporale, oamenii vorbesc de obicei despre „părți”. Părțile pot reprezenta atât o greutate, cât și un volum (ml, cl, L, kg, gr...).
Vopseaua monocomponentă diluată are o durată de valabilitate foarte lungă dacă vasul este perfect închis.
Pregătire
Pardoseala trebuie șlefuită (P500), uscată, degresată și fără praf. Folosiți suflanta și tamponul adeziv pentru a îndepărta praful.
Aplicarea vopselei pe o mașină
Gestul pictorului constă în a merge înainte și înapoi de la stânga la dreapta și apoi de la dreapta la stânga. Nu pictăm niciodată lateral. Pictăm întotdeauna orizontal.
♠ Încheietura mâinii pictorului trebuie să fie flexibilă, astfel încât pistolul de vopsea sau pulverizatorul de vopsea să fie întotdeauna perpendicular pe suportul corpului. Caroseria unei mașini are suprafețe plane, dar și curbate, iar arma trebuie să urmărească suprafața la un unghi de 90°.
♦ Distanța dintre pistol sau aerosol și suprafață trebuie să fie întotdeauna aceeași: 15 cm.
♣ În sfârșit, viteza de mișcare a brațului trebuie să fie perfect reglată și regulată: cu cât viteza este mai mare, cu atât mai puțină vopsea se va depune la suprafață, iar cu cât viteza este mai mică, cu atât mai multă vopsea se va depune pe suprafață.
► Cantitatea de vopsea:
Indiferent de numarul de straturi, cel mai important factor este cantitatea de vopsea aplicata pe corp si grosimea acestui strat. Tot ce trebuie să faci este să aplici cantitatea de vopsea necesară pentru a acoperi fundalul, nici mai mult, nici mai puțin. Este întotdeauna mai bine să aplicați straturi subțiri decât cele groase. Aplicarea în straturi subțiri favorizează uscarea rapidă, permite așezarea optimă a margelelor și evită orice risc de curgere sau marmorare.
În practica teoretică a picturii corporale se recomandă aplicarea a 2,5 straturi pentru nuanțe sidefate sau metalice: 2 straturi la intervale de 5 minute + 1 voal fin „de plasare”*.
* Acest strat subțire este în final pulverizat de la o distanță de 30 cm. Vă permite să echilibrați și să creați un efect omogen. Acest lucru vă permite să eliminați marcajele orizontale de pe straturile de vopsea.
Uscarea
Vopseaua pe bază de solvenți sau vopsea pe bază de apă se usucă relativ repede: la o temperatură medie de 20 °C, timpul maxim de expunere la vopsea este estimat la aproximativ 30 de minute pentru o vopsea pe bază de solvenți și 24 de ore pentru o vopsea pe bază de hidro.
Dincolo de această perioadă de recuperare, este necesară șlefuirea pentru a obține aderența.
Pasul 6: Aplicați un strat transparent
Lacul este un strat transparent, lucios si gros care ofera protectie de durata impotriva tot felul de factori agresivi (radiatii UV, zgarieturi, apa, combustibil, etc.) timp de 15 pana la 20 de ani.
Metoda de aplicare este complet diferită de vopsire. Este un produs bicomponent care se aplica dupa amestecarea cu intaritorul. Amestecul are o perioadă de valabilitate foarte limitată.
În timp ce vopseaua este relativ ușor de aplicat, lacul necesită o anumită dexteritate și o dozare perfectă a produsului pulverizat.
→ Prea mult produs = picături.
→ Produse insuficiente = lipsa strălucirii sau fenomenul „coaja de portocală”.
Amestecare:
Urmați instrucțiunile de amestecare din fișa tehnică a produsului cu suficientă acuratețe:
Exemplu: „3:1” înseamnă
→ 300 g lac + 100 g întăritor sau
→ 1000 g lac + 333 g întăritor sau
→ 300 ml lac + 100 g întăritor
Amestecarea trebuie făcută în general atât prin greutate, cât și prin volum. Cel mai bine este să urmați întocmai recomandările din fișa tehnică.
Se recomandă să lăsați amestecul să se odihnească timp de 5 minute. Este esențial să folosiți amestecul pe durata de viață specificată în fișa tehnică.
Diluarea se efectuează în funcție de cantitatea de vopsea (fără întăritor).
Exemplu: 15% înseamnă
→ 1000 g lac + 333 g întăritor + 150 g diluant
Tipul de întăritor
Unele mărci oferă întărire normală, lentă sau rapidă pentru a se adapta la diferite condiții de temperatură în funcție de sezon.
Aplicarea vopselei
Imediat înainte de aplicarea vopselei, este posibil să aplicați degresantul și apoi să treceți tamponul de praf pe suprafața vopselei pentru a îndepărta orice praf rămas.
Aplicarea se face intotdeauna in 2 straturi lucioase:
Pentru un lac UHS, aplicati un strat mediu urmat de un strat lucios dupa 10 minute.
O grosime umedă de 100 µm corespunde la aproximativ 50 µm după uscare, care este grosimea uscată optimă.
În general, nu se recomandă aplicarea mai multor straturi, deoarece aceasta poate afecta strălucirea și durabilitatea vopselei.
♣ Sfaturi și sfaturi: Trebuie să utilizați un lac de calitate pentru a facilita și promova aplicarea cu succes. Este important să lucrezi într-o atmosferă care nu este nici prea rece, nici prea caldă: 20°-25°C este temperatura ideală. Gestul pictorului, viteza pistolului, unghiul pistolului și distanța pistolului față de suprafață determină cantitatea de vopsea pulverizată.
Pasul 7: Lustruire și șlefuire (opțional)
Acest pas opțional poate fi efectuat pe majoritatea vopselelor de corp. Înainte de lustruire, ar trebui să așteptați 24 de ore pentru un lac clasic și 4 ore pentru un lac rapid .
Lustruirea poate elimina anumite imperfecțiuni minore și poate reda strălucirea.
Procesul de lustruire și șlefuire constă în șlefuire foarte fină (1500, 2000, 3000), urmată de lustruire cu piele de oaie și apoi o spumă de lustruire. Lustruirea se poate face manual, dar desigur este mai practic să folosiți o mașină de lustruit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu